Ima li Hasanbegović vezu u Googleu? Na kartama više nema Trga maršala Tita

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Google Maps

POŽELI li neinformirani stranac posjetiti zagrebački Muzej za umjetnost i obrt i u Google Maps upiše njegovu službenu adresu Trg maršala Tita 10, navigacija internetskog diva odvest će ga u Veliku Goricu. Na Googleovim kartama, naime, više ne postoji zagrebački Trg maršala Tita. I prije službene promjene imena na kartama se naziva Trgom Republike Hrvatske.

Googleovo povjerenje u masu

I dok zagrebačka Gradska skupština tek treba potvrditi promjenu imena, a prije toga saslušati mišljenja svih mjesnih odbora, u Googleu su stvari riješene, Tita više nema. Kompanija, čije karte gotovo svi imamo na svojim pametnim telefonima i kojima se često koristimo, skoro u potpunosti se oslanja na upise korisnika Google Mapsa. Skoro. Neke provjere, navodno, postoje, ali Google, kao i mnogo toga drugoga, ne želi otkriti kako na koncu odlučuje o imenima ulica i trgova. Teoretski, prijavi li dovoljan, ali nepoznat broj ljudi, promjenu imena ulice, Google to prihvaća i mijenja njeno službeno ime. Tvrde da to provjeravaju s lokalnim pouzdanim izvorima, ali nitko službeno ne zna tko su oni.

Aktivisti su i prije mijenjali imena

Kako je izvijestio britanski Guardian nakon što su pobunjeničke snage osvojile libijski Tripoli, njegov središnji trg je preko noći postao Trg mučenika, a dotad se zvao Zeleni trg. U Siriji su pobunjenici  uspjeli promijeniti imena ulica i trgova u Damasku nazvavši ih po raznim svojim herojima. Veleposlanik Sirije pri UN-u tada je optužio Google za sudjelovanje u međunarodnoj zavjeri protiv vladavine Bašara al Asada. Perzijski zaljev na Googleovim kartama neko se vrijeme nazivao Arapskim zaljevom, a nakon brojnih prosvjeda iz Irana ne zove se više nikako. Jednostavno nema imena.

Za razliku od tih ozbiljnih promjena, koje imaju i značajnu političku simboliku, pojavljivale su se i druge aktivističke promjene imena. U gradu Willoughby, u američkoj saveznoj državi Ohio, nakon gerilske internetske akcije pojavila se ulica Harambe Dr. Ime je dobila po gorili ubijenom u zoološkom vrtu u Cincinnatiju.

Ne uspijeva baš uvijek

Googleovo povjerenje u korisnike ipak nije beskonačno. Pokušaj imenovanja jedne ulice u Bakuu u Benjijev bulevar prekrasne sreće nije uspio. Google ga je odbio nakon provjere s “pouzdanim lokalnim izvorom”. Nije poznato jesu li se, i s kim konzultirali pri promjeni imena Trga maršala Tita, a ako i jesu, uranili su s unošenjem promjene. Ili Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih imaju debelu vezu u Googleu.

Zlatka Hasanbegovića zamolili smo za komentar ove službeno/neslužbene promjene imena, ali nam je samo odgovorio: "Nisam vidio". Pokušali smo kontaktirati i Googleov ured u Zagrebu, ali se u njemu nitko nije javljao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.