Ilegalno lansirali satelite: Sada moraju platiti 900.000 dolara kazne

Foto: EPA

TEHNOLOŠKI startup Swarm Technologies, koji je početkom ove godine lansirao četiri mala satelita bez dozvole američke vlade, pristao je uplatiti 900.000 dolara u američki proračun. Novčana kazna dio je nagodbe s Federalnom komisijom za komunikacije, vladinim tijelom nadležnim u ovakvim slučajevima. Kompanija će se morati strogo pridržavati propisa i dostaviti dodatnu dokumentaciju FCC-u za svako eventualno lansiranje u budućnosti, piše američki tehnološki portal The Verge.

Lansirali satelite bez licence

Swarm Technologies je tek nedavno ušao u područje svemirskih tehnologija, a nada se poslati u orbitu oko 100 satelita koji bi povezanim uređajima omogućavali globalni pristup internetu. Kompanija je 12. siječnja na indijskoj raketi PSLV lansirala četiri mala uređaja poznata pod nazivom SpaceBEEs. Međutim, pokazalo se da je FCC odbio Swarmu izdati licencu koja je američkim tvrtkama potrebna kako bi mogli dobiti radijsku frekvenciju za komunikaciju sa svojim satelitima. FCC je smatrao da su SpaceBEEs premali da bi ih se bez teškoća moglo pratiti sa zemlje i reagirati na vrijeme u slučaju da se nađu na putanji ostalim satelitima.

U ožujku je FCC otvorio istragu o incidentu. Agencija je otkrila da Swarm ne samo da je lansirao satelite bez licence, nego je tjedan dana ilegalno koristio komunikacijsku stanicu u Georgiji za komunikaciju sa satelitima. Osim toga, tvrtka je prije lansiranja provela nezakonite testove s meteorološkim balonima i drugom opremom. FCC je nadležan za odobravanje svih navedenih radnji, a Swarmu nije izdao nikakvu licencu.

Pristali na sve, i poseban nadzor

Osim plaćanja velike globe, Swarm je obvezao podnijeti izvještaj FCC-u prije svakog lansiranja satelita u sljedeće tri godine. U izvještajima moraju biti navedeni svi detalji o raketi-nosaču satelita, vremenu i lokaciji lansiranja, te o kontaktu koordinatora projekta. Izvještaji moraju biti podneseni u roku od pet dana nakon što Swarm zakupi raketu za lansiranje, odnosno najmanje 45 dana prije lansiranja. Sljedeći izvještaj na redu je nakon što satelit bude poslan na montažu na raketu, potom kad bude montiran i konačno neposredno prije lansiranja.

U sljedeća dva mjeseca Swarm mora donijeti vlastiti ”plan sukladnosti” i imenovati osobu koja će biti zadužena pratiti jesu li sve aktivnosti oko lansiranja u skladu s propisima. To uključuje i donošenje jasno definiranih procedura i kontrola za svakog zaposlenika kako bi se zajamčilo ispunjavanja uvjeta iz FCC-ove licence. FCC-ov ravnatelj Michael O’Rielly rekao je kako se Swarm već prije dogovorio s agencijom, no postignuta nagodba procijenjena je preblagom po kompaniju, pa su obje strane morale ponovno za pregovarački stol.

"Prihvaćamo odluku FCC-a na način kako je navedeno u nagodbi i cijenimo FCC-ovu potporu u realizaciji naših misija", rekla je za The Verge Sara Spangelo, suosnivačica i predsjednica uprave Swarma.

Ubuduće će FCC posebno nadzirati i odlučivati o svakoj Swarmovoj aplikaciji za lansiranje. Komisija je već odobrila sljedeća tri Swarmova satelita, koji su početkom prosinca lansirani na raketi SpaceX Falcon 9. FCC je objavio kako nakon siječanjskog incidenta, kompanija provodila nikakve nedopuštene aktivnosti.

Primjer i upozorenje ostalima

Nagodba može poslužiti kao primjer i upozorenje ostalim satelitskim operatorima, posebice novim kompanijama na tržištu, koje možda razmišljaju o nelicenciranim lansiranjima. Dodatna dokumentacija smanjuje efikasnost projekata, a ni globa od gotovo milijun dolara nije zanemariva. Ipak, udarac imidžu kompanije i njenoj percepciji u javnosti veći je od onog po blagajnu.

"Iznos globe vjerojatno nije dovoljno velik da bi sasvim otklonio sve buduće incidente, ali negativno intonirani medijski napisi vjerojatno će biti dovoljni da Swarm i druge kompanije odvrati od nelicenciranih akcija", rekao je O’Rielly.

Kako bi naglasio svoju ozbiljnost u provođenju propisa, FCC je u travnju poslao savjetodavni dopis ostalim satelitskim operatorima s upozorenjem da ne krenu Swarmovih putem ili će biti izloženi posljedicama.

"Bit ćemo agresivni u provođenju propisa koji kompanijama nalaže da prije početka komunikacije između satelita i zemaljskih stanica zatraže autorizaciju FCC-a. Propisi štite druge operatore od radijskih smetnji, te svemir čine sigurnijim mjestom za djelovanje", rekla je za The Verge Rosemary Harold, šefica FCC-ova izvršnog ureda.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.