Ikea želi graditi jeftine kuće u Britaniji

Foto: EPA

IKEA je osvojila svijet jeftinim namještajem, a sada skreće na sebe pozornost gradnjom pristupačnih kuća, javlja CNN.

Worthing, grad u južnoj Engleskoj, razmatra prihvaćanje revolucionarnog stambenog koncepta BoKlok koji su razvili Skanska (švedska građevinska tvrtka) i Ikea. 

BoKlok koncept

Švedska grupacija (Ikea i Skanska) je do sada izgradila više od 11.000 domova diljem Švedske, Finske i Norveške. Ovaj novi BoKlok koncept gradnje, koji u prijevodu sa švedskog znači "živi pametno", naglasak stavlja na tvorničku izgradnju domova čiji će dijelovi biti brzo sastavljivi, a što je način da se cijena gradnje pojeftini i tako učini pristupačnijom prosječnom čovjeku. Ovaj bi inovativan model prodaje mogao potaknuti daljnje promjene na tržištu nekretnina.

Prva useljenja moguća u roku od dvije godine

U ovom bi se trenutku prema spomenutom BoKlok konceptu u Britaniji izgradilo oko 160 kuća na zemljištu zakupljenom od općinskog vijeća. Tako bi se moglo izgraditi tri puta više kuća na određenom zemljištu negoli što bi to bio slučaj s tradicionalnom gradnjom. Otprilike 30% građevina bilo bi namijenjeno javnoj svrsi, barem prema planu objavljenom na internetu. Prvi bi domovi u Britaniji mogli biti useljivi već u roku od dvije godine. 

Plaćanje prema mogućnostima

Ovaj novi model predviđa da stanovnici plaćaju za svoje stanovanje samo onoliko koliko si mogu priuštiti nakon što plate porez i pokriju druge troškove života. Plaćanje bi, procjenjuje se, obuhvatilo oko trećinu mjesečne zarade, i moglo bi biti obuhvaćeno hipotekama na rok otplate do 25 godina. Plan podrazumijeva industrijsku proizvodnju koja smanjuje cijene i štedi vrijeme i prostor. Projekt predviđa da njegovi tvorci u svojim rukama imaju sve segmente u realizaciji gradnje kuća od otkupa zemljišta, preko tvorničke proizvodnje, gradnje i prodaje, do marketinga. Kao materijal u gradnji koristit će se drvo, a kupovat će se samo ona zemljišta na kojima će se gradnja moći brzo realizirati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.