Identificirani posmrtni ostaci hrvatskog vojnika nađeni kod Vukovara

Ilustracija: Dubravka Petrić/PIXSELL

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja izvijestilo je da su na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani posmrtni ostaci vojnika Davora Držaljevića poginulog tijekom Domovinskog rata, pronađeni u masovnoj grobnici u Šarviz Doli u blizini Vukovara. Držaljević je posljednji identificirani od posmrtnih ostataka 11 osoba koji su pronađeni i ekshumirani do sredine travnja.

Nasilno su odvedeni tijekom okupacije Vukovara

Riječ je o hrvatskim vojnicima i civilima nasilno odvedenima tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija. Njihova identifikacija provedena je metodom analize DNA u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.

Završnoj identifikaciji nazočili su potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Uprave za zatočene i nestale, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku i ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" Vukovar, zatim predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te članovi obitelji.

Hrvatska trenutno putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata. Većina, njih 502, s područja je Vukovarsko-srijemske županije, te se prema podacima Ministarstva još traga za 374 nestala i smrtno stradala iz Vukovara i prigradskih naselja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.