I na Balkanu postoji realna mogućnost širenja mreže globalnog džihada

CRNOGORSKI stručnjak za problem terorizma i dugogodišnji UN-ov savjetnik na tom području, Dragan Simeunović, vjeruje kako na Balkanu postoji realna opasnost od širenja mreže globalnog džihada.

"Već odavno postoji niz podataka o prisutnosti aktera globalnog džihada na Balkanu. Razlozi za to nedavno su vođeni ratovi, kao i brojnost muslimanske populacije na Balkanu, što nagoni al-Qaidu i druge terorističke organizacije da u moguće kombinacije uključe i prostor Balkana", tvrdi Simeunović.

Podatak da Crna Gora uskoro šalje prvi kontingent svojih vojnika u mirovnu misiju u Afganistan, može, prema njegovim riječima, povećati mogućnost osvete terorističkih organizacija, no smatra da je ta vjerojatnost nešto manja jer primarne mete i dalje ostaju SAD, Izrael i zapadne zemlje, na koje se većinom koncentriraju osvetnički pohodi militantnih organizacija.

Vehabizam nije terorizam


Simeunović kaže da na prostoru bivše Jugoslavije postoje centri koji okupljaju pristalice džihada, no da takvim centrima nije primarna zadaća njihovo novačenje i okupljanje, već se u većini slučajeva radi o tome da takva mjesta toleriraju i dopuštaju okupljanja takve vrste.

Također upozorava i na to da se vehabizam, ekstremnija struja islama koja je prisutna u nekim dijelovima Bosne, često u javnosti neopravdano poistovjećuje s terorizmom.

"Vehabizam je regularna varijanta islama te državna religija u Saudijskoj Arabiji i nekim drugim zemljama", podsjetio je Simeunović i dodao kako širenje vehabizma u brojnim manje radikalnim muslimanskim sredinama nailazi na otpor, jer liberalniji muslimani na drugi način pristupaju vjeri, pogotovo ako se vehabizam nastoji širiti na ekstremistički način, s pomoću sile i pritisaka. Upozorio je na to da vehabizam ipak nije terorizam, niti su svi vehabiti teroristi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.