U Caracasu vatromet, dronovi na nebu napravili sliku Madura. Oporba: Pobijedili smo

Foto: EPA

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro i njegov oporbeni suparnik Edmundo Gonzalez danas tvrde da su odnijeli pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon glasanja obilježenog optužbama za podle taktike i izoliranim nasilnim incidentima.

Malo iza ponoći, Nacionalno izborno povjerenstvo (CNE) je priopćilo da je nakon prebrojanih oko 80 posto glasova Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova i tako osigurao treći mandat, a Gonzalez 44 posto glasova, iako su izlazne ankete govorile da je Gonzales siguran pobjednik.

Usprkos objavi CNE-a, oporba je priopćila da "ima razlog za slavlje" i pozvala pristaše da nastave pomno motriti prebrojavanje glasova. Maduro je pak rekao da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti te ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venezuele transparentan.

 

Gonzalez: Zemlja je izabrala promjenu

Također je rekao da će u ponedjeljak potpisati dekret o održavanju "velikog nacionalnog dijaloga". U Caracasu je upriličen spektakularan vatromet, a dronovi su jarkim bojama osvijetlili nebo formirajući iznad predsjedničke palače sliku Madura.

Čelnica oporbe Maria Corina Machado je rekla da je Gonzalez osvojio 70 posto glasova te da su izborne ankete i brzo prebrojavanje glasova pokazali njegovu uvjerljivu pobjedu.

"Venezuela ima novog predsjednika i to je Edmundo Gonzalez. Pobijedili smo i cijeli svijet to zna", rekla je u zajedničkoj izjavi s Gonzalezom. Gonzalez je istaknuo da ne poziva pristaše da izađu na ulice, niti da rade nerede, dodavši da se "rezultati ne mogu sakriti".

"Zemlja je mirno izabrala promjenu", objavio je Gonzalez na X-u. Američki Edison Research prognozirao je u izlaznoj anketi 65 posto glasova za Gonzaleza i 31 posto za Madura. Anketa venezuelske tvrtke Meganalisis predviđala je aktualnom predsjedniku samo 14 posto glasova i 65 posto glasova kandidatu oporbe. 

Zapad traži pristup dokumentaciji

Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da SAD gaji "veliku zabrinutost da objavljeni rezultati ne odražavaju volju ili glasove venezuelskog naroda". Blinken je pozvao CNE da objavi detaljnu tablicu s glasovima birača.

Isti poziv je uputio i španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, koji je zatražio od Venezuele da objavi detaljne i provjerljive glasačke podatke. Albares, kao i Blinken, čileanski predsjednik Gabriel Borić i drugi latinoamerički vođe traže potpunu transparentnost venezuelskih vlasti.

Šef talijanske diplomacije Antonio Tajani je nakon proglašenja pobjede Nicolasa Madura, koju oporba osporava, izrazio je "zbunjenost" njegovim reizborom i traži pristup dokumentaciji. "Zbunjen sam. Želimo da se rezultati mogu provjeriti, pristup dokumentaciji: odražavaju li uistinu rezultati, koji najavljuju Madurovu pobjedu, volju naroda", napisao je Tajani na X-u.

Vojska podržava Madura

Predsjednik izbornog povjerenstva Elvis Amoroso je u izravnom televizijskom prijenosu rekao da je prebrojano oko 80 posto biračkih kutija, da je izlaznost iznosila 59 posto i da je objava rezultata odgođena zbog "agresije" na sustav prijenosa podataka o glasovima. 

Također je od glavnog državnog tužitelja zatražio da istraži "terorističke akcije". Iako na papiru slovi kao neovisno tijelo, oporba tvrdi da je CNE produžena ruka vlade. Machado je pozvala vojsku da podrži izborne rezultate.

"Poruka vojsci. Narod Venezuele odlučio je: ne želi Madura", napisala je Machado na X-u. "Vrijeme je da se svrstate na pravu stranu povijesti. Imate priliku, sada." Venezuelska vojska podržava predsjednika Madura, 61-godišnjeg bivšeg vozača autobusa i ministra vanjskih poslova, ali vojni dužnosnici nisu javno pokazivali da su mu odlučili uskratiti potporu. 

Maduro upozorio na krvoproliće ako izgubi

Ministar obrane general Vladimir Padrino izjavio je da će oružane snage poštovati izborne rezultate. Machado je bila zvijezda koalicijske kampanje, usprkos zabrani da obavlja bilo koju javnu dužnost, ali je bila primorana predati baklju 74-godišnjem Gonzalezu, bivšem diplomatu poznatom po smirenom držanju.

Potporu na ovim izborima dobio je i od nekadašnjih pristaša vladajuće stranke. Maduro, čiji reizbor 2018. SAD i brojne druge zemlje smatraju prevarom,  prošli je tjedan upozorio na "krvoproliće" ako izgubi. Glavni državni odvjetnik Tarek Saab je u nedjelju navečer rekao da ne očekuje nikakvo nasilje te da je, uz manje incidente, glasovanje prošlo mirno.

Prema medijima, incidenti su zabilježeni u šest država i Caracasu, a pripisuju se oružanim bandama na motorima koje podržavaju Madura i poznate su pod nazivom "kolektivi". Njihov napad na glasačko mjesto u državi Tachira ostavio je jednog mrtvog.

Luisa Gonzalez, 61, koja je glasala u državi Bolivar, tradicionalnoj utvrdi vladajuće stranke, rekla je da je "i ona bila Chavista, ali da su se ljudi promijenili", referirajući se na preminulog predsjednika Huga Chaveza.

Mali postotak dijaspore imao priliku glasati

Madurova vladavina obilježena je gospodarskim kolapsom, iseljavanjem čak trećine stanovništva i pogoršanjem diplomatskih odnosa s brojnim zemljama. SAD, EU i ostale zemlje su uvele sankcije koje su pogodile ionako posrnulu naftnu industriju.

Maduro sada poručuje da će zajamčiti mir i ekonomski rast i učiniti zemlju manje ovisnom o nafti. Također poručuje da će rezultate koje objavi CEN priznati i braniti vojska i policija. Njegovi pristaše u njemu vide nastavak politike i ostavštine Chaveza koja se odnosi na pomaganje siromašnima.

I dok priznaju da ima puno toga za popraviti u zemlji, podsjećaju da je Madurova vlada bila izložena sankcijama i blokadama kao niti jedna do sada te zaslužuje još jednu priliku. I Gonzalez i Machado obećavaju velike promjene koje bi mogle potaknuti iseljene na povratak.

Migranti diljem svijeta imali su probleme s registracijom te je jako mali postotak venezuelske dijaspore imao priliku glasati.

Maduro je od 2013. za kormilom nekada bogate zemlje u kojoj je pod njegovim vodstvom BDP pao za 80 posto u deset godina, natjeravši na iseljenje sedam milijuna od 30 milijuna stanovnika te zemlje. Optužuje ga se za zatvaranje svojih kritičara i maltretiranje oporbe u ozračju sve veće autoritarne vladavine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.