I dalje nema rješenja oko sudbine Peveca



AGONIJA Peveca trajat će duže od prvotnog roka za dogovor s dobavljačima koji ističe danas. Rok je produžen do petka, a do onda bi se trebalo odlučiti o preživljavanju ili propasti tvrtke.

Prošli su tjedan na sastanku na koji su 400 od ukupno 1,600 svojih dobavljača pozvali oglasom u novinama dogovorili kako se dobavljači do danas navečer trebaju odlučiti žele li najmanje 50 posto svojih potraživanja, ukupno vrijednih oko 700 milijuna kuna, pretvoriti u vlasnički udio u kompaniji. Iako je bilo interesa za takvim rješenjem, Pevecovoj Upravi se nije javio dovoljan broj dobavljača, pa je rok produžen do petka.

Planina dugova

Drugo rješenje prošli je tjedan predložio poduzetnik Josip Galić, vlasnik tvrtke Presoflex. Po tom bi planu svi dobavljači skupili po 10 kuna i osnovali novu tvrtku Pevec X. Dio svojih potraživanja, oko 50 posto dobavljači bi pretvorili u vlasnički udio u toj novoj tvrtki. Ona bi poslovala u 12 Pevecovih prodajnih centara, a svu ostalu imovinu Pevec Grupa može prodati i od te prodaje imovine vratiti preostali dug vjerovnicima. Većina vjerovnika podržala je taj plan, koji nalikuje stečajnim planovima velikih svjetskih kompanija pogođenih krizom.

Ukoliko niti jedan plan ne bude realiziran, Pevec će otići u stečaj. Pevec grupa dobavljačima duguje oko 700 milijuna kuna, a i državi su dužni oko 150 milijuna kuna poreza zbog čega im je Ministarstvo gospodarstva blokiralo račun. Ukupne obaveze Grupe iznose 1,8 milijardi kuna, a kompletna imovina 1,65 milijardi. Ukoliko kompanija ode u stečaj, nitko neće uspjeti u potpunosti naplatiti svoja potraživanja. S druge strane, jasna je rezerviranost vjerovnika oko mogućeg oporavka grupe.

Pokrenuti se

Stvar je u tome da Pevec, da bi uspio opstati, mora prodavati robu. Da bi prodavao robu, mora se maknuti s mrtve točke s vjerovnicima i dobavljačima. Sve dok Pevecove trgovine zjape prazne, kao što je to slučaj danas, nema nikakve nade za bilo kakvim oporavkom. Nakon toga, za pomicanje s mrtve točke potrebno je postići dogovor s dobavljačima i vjerovnicima. Konačno, budući da su vjerovnici i dobavljači raštrkani na mnogim stranama, bit će potrebno vremena da se razriješi čvor koji trenutno potpuno paralizira poslovanje tvrtke. Pevec koji ne ostvaruje dobit, a mora plaćati radnike i servisirati svoje dugove je jednostavno rečeno Pevec koji nikako ne može opstati.

Nitko ne želi službeno govoriti o roku u kojemu se Pevec mora pokrenuti, ali neslužbeno se može čuti o prvoj polovici jedanaestog mjeseca kao o ključnom vremenu. Ukoliko bi se grupa u prvoj polovici studenog pokrenula, možda bi imala šanse za hvatanjem predbožićnog vlaka kupovine. Ukoliko se ne postignu nikakvi dogovori, i Pevecove trgovine nastava biti prazne i u studenom, propustit će se i šansa za iskorištavanjem doba najveće godišnje potrošnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.