Hunta želi protjerati francuskog veleposlanika iz Nigera. Francuska: Nemate ovlasti

Ilustracija: EPA

FRANCUSKA je odbila zahtjev za odlazak njezina veleposlanika u Nigeru, ocijenivši da "pučisti nemaju ovlasti" za takav zahtjev. "Francuska je upoznata sa zahtjevom pučista. Pučisti nemaju ovlasti za postavljanje takvog zahtjeva, jer odobrenje veleposlaniku izdaje jedino izabrana legitimna nigerska vlast", reklo je ministarstvo vanjskih poslova za AFP.

Vojni režim koji je izveo državni udar 26. srpnja dao je veleposlaniku Sylvainu Itteu 48 sati da napusti nigerski teritorij zbog "odbijanja francuskog veleposlanika u Niameyju da odgovori na poziv ministarstva za razgovor" u petak i zbog "drugih postupaka francuske vlade koji se protive nigerskim interesima".

Vojnici drže predsjednika u predsjedničkoj palači

Nakon državnog udara Francuska smatra demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma jedinom legitimnom vlasti u Nigeru. Bazouma vojnici trenutno drže u predsjedničkoj palači.

Vojni režim napose optužuje Pariz da želi vojno intervenirati u Nigeru kako bi vratio Bazouma na vlast i tvrdi da je Gospodarska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) "plaćenik" Francuske, bivše kolonijalne sile u tom dijelu Afrike.

Francuska u Nigeru ima 1.500 ljudi koji pomažu vlasti predsjednika Bazouma da se bori s džihadističkim skupinama koje već godinama pustoše Nigerom i velikim dijelom Sahela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.