Hrvatsko gospodarstvo poraslo za 2,9 posto

Foto: Hina/Index

HRVATSKO gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal kada je BDP porastao 2,4 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 21. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom razdoblju kada je porastao za 2,4 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnjom kućanstava, priopćio je DZS.

Potrošnja kućanstava porasla za 3,3 posto

Tako je potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju porasla za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal kada je porasla 2,7 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 4,7 posto na godišnjoj razini, brže nego u drugom tromjesečju kada je rast iznosio 3,3 posto.

Pritom je izvoz roba skočio 7,1 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 1,1 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju kada je uvećan za 8,3 posto. Pritom je uvoz roba ojačao za 0,9 posto, dok je uvoz usluga porastao 1,8 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 5 posto na godišnjoj razini, što je sporije nego u drugom kvartalu kada je rast iznosio 8,2 posto.

U trećem je tromjesečju porasla i državna potrošnja za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal kada je iznosio 3,9 posto.

Rast na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,8 posto.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u trećem tromjesečju poraslo za 1,3 posto na godišnjoj razini. Na kvartalnoj je razini, pak, rast gospodarstva Europske unije bio 0,3 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.