Kraj neizvjesnosti za hrvatske pomorce zatočene u Španjolskoj, odluka policije sljedeći tjedan

Screenshot: YouTube

HRVATSKI pomorci, pritvoreni 5. srpnja u Cadizu u Španjolskoj zbog sumnje u šverc cigareta, još uvijek su pod istragom.

U pritvoru su pomorski časnik Nikola Tolja iz Dubrovnika te kormilar iz Istre, Ernest Pekar. Njih dvojica su, uz tri Talijana i jednog Rumunja, bili posada tegljača 'Eis Vogel'. U policijskoj akciji, u blizini obale Tunisa na brodu koji su imali u teglju 'Falkvac', pronađeno je šest kontejnera cigareta vrijednosti oko 12 milijuna eura.

"Policija sumnja u šverc cigareta. Riječ je o posadi remorkera koji je brod bez posade teglila u brodogradilište. Na tom brodu (na kojem nije bilo posade op.a.) pronađena je određena količina cigareta koje su bile švercane. Radi se o teretnom brodu 'Falkvac' koji je bio prijavljen da ne može sam ploviti i bio je tegljen u smjeru brodogradilišta koje se nalazi u Huelvi u Španjolskoj. Posada remorkera zaustavljena je i privedena u zatvor. S obzirom na to da na tegljenom brodu nije bilo nikoga, uhvatili su koga su mogli", rekao je za Index Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

>> HRVATSKI POMORCI ZATOČENI U ŠPANJOLSKOJ Pod istragom su zbog šverca cigaretama

Opovrgavaju umiješanost

Pomorci opovrgavaju bilo kakvu umiješanost u krijumčarenje od prvog trenutka, pogotovo zato što su sporni kontejneri s cigaretama bili na brodu na kojemu nije bilo posade, a oni su u tom trenutku bili na tegljaču. Prema saznanjima sindikata, pomorcima su u zatvoru u Cadizu osigurana prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik.

Od dana privođenja, dvojica hrvatskih pomoraca komunicira samo s obiteljima i to po minutu ili dvije na dan. Istraga traje već punih mjesec dana, a za to vrijeme je do pomoraca nemoguće doći.

Vjerojatno je cijelu situaciju otežala i činjenica da je ljeto i vrijeme godišnjih odmora, pa je cijeli postupak usporen. "Doznali smo kako bi istražni postupak mogao završiti idući tjedan, no to nikad nije u potpunosti sigurno", kazao je Melvan.

Sindikat se nada oslobađanju pomoraca

U sindikatu se nadaju da će pomorci biti oslobođeni optužbi. "U slučaju da se to ne dogodi i da bude podignut optužni prijedlog, dobit ćemo dokumentaciju i dat ćemo ju na uvid našim odvjetnicima, pa ćemo vidjeti hoćemo li preko Londona ili preko ITF-a to odraditi, ukoliko bude potrebe, a mi se nadamo da je neće biti", dodao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Ako za pomorce bude podignut optužni prijedlog, jamčevina za njih mogla bi biti vrlo visoka. Dokaže li se da su pomorci krivi, prijeti im kazna zatvora do pet godina. Iz sindikata smatraju kako do toga neće doći i vjeruju da će rezultat istrage pokazati da Tolja i Pekar nisu krivi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.