Hrvatske šume mobingirale radnika: "Nisam htio krasti, morao sam hodati 40 km dnevno"

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

ŠEF Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, kojeg USKOK istražuje zbog afere s Josipom Rimac, mobingirao je radnika te državne kompanije koji je upozoravao na nepravilnosti.

Tako stoji u presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda koju je portal Telegram dobio na uvid. Prema presudi, Hrvatske šume mobingiranom radniku Damiru Čuljatu moraju isplatiti 100.000 kuna.

Godinama upozoravao na malverzacije u Hrvatskim šumama, oni mu dali otkaz

Čuljat, diplomirani inženjer šumarstva zaposlen kao revirnik, godinama je tvrdio da se u toj državnoj kompaniji događaju malverzacije. Uvjeravao je nadležne da su financijsku štetu Hrvatskim šumama napravile tvrtke s kojima su surađivali, i to na sumnjivim fakturama i ostalim nepravilnostima.

No, Uprava Hrvatskih šuma okreće se protiv njega i Čuljat proživljava maltretiranje i šikaniranje. Na kraju dobiva i otkaz. Na sudu će kasnije dokazati da je sve to bilo nezakonito. Već je dobio pravomoćnu presudu da ga se mora vratiti na radno mjesto, a nedavno je stigla i sudska odluka prema kojoj mu Hrvatske šume moraju platiti oko 100 tisuća kuna zbog mobinga i dugovanja. Već sada ovaj sudski postupak Hrvatske šume koštao je više od 14 tisuća kuna, navodi Telegram.

Prvi čovjek Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić jedan je u privedenih zbog afere Vjetroelektrane, u koju je duboko upletena bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac. Jakupčića su odmah pustili da se brani sa slobode.

Istraga USKOK-a protiv Jakupčića i ostalih još nije dovršena, a u međuvremenu se pojavila presuda protiv šefa Hrvatskih šuma i njegovih suradnika.

Poručili mu da je nepoželjan, dali mu trulo službeno vozilo....

Iz presude u koju je Telegram dobio uvid može se iščitati kako su još 2009. Čuljatu čelni ljudi šumarije i Uprave šuma Zagreb poručili da je nepoželjan. "Rekli su mi da bih trebao ići raditi u šumariju Velika Gorica na revir Turopoljski Lug. Tada je baš Jakupčić bio voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb", tvrdio je Čuljat u tužbi protiv Hrvatskih šuma.

Opisivao je zatim kako su mu par godina kasnije dali službeno vozilo koje je bilo potpuno trulo. Morao se u njemu voziti 30-ak kilometara, pa su mu tijekom vožnje znali ispadati kotači. No, kada je na to upozorio nadređene, voditelj mu je oduzeo automobil.

"Prelazio sam pješice i po 40 kilometara na dan. Savladavao sam i oko 150 metara nadmorske visine, do nekih 950 metara, i to sve s oko 15 kilograma na svojim leđima", kazao je na sudu Čuljat.

"Problem je bio u tome da nisam želio krasti"

"Osnovni problem između mene i mojih nadređenih bio je u tome što nisam želio krasti i što sam pošteno radio svoj posao. Zato sam smetao interesnoj zajednici Jakupčić, koji je tada bio voditelj Uprave šuma Podružnica Zagreb, Damir Miškulin, koji je bio šef proizvodnje i v.d. upravitelja šumarije Zagreb, te Ivica Dugački, Upravitelj šumarije Zagreb", tvrdio je na sudu.

"Oni su predstavljali interesnu skupinu koja nije željela da ja ostanem na reviru Markuševečka gora kako bi oni tamo mogli raditi što žele, a da ih nitko u tome ne sprječava. Smetao sam im jer sam upozoravao na nepravilnosti", zaključio je.

Općinski radni sud u Zagrebu na kraju je presudio u Čuljatovu korist. U presudi se navodi kako je od 2012. do 2016. bio izložen tzv. vertikalnom mobingu od strane nadređenih, i to Krunoslava Jakupčića, Ivice Dugačkog i Damira Miškulina. Hrvatske šume su na ovu presudu uložile žalbu o kojoj bi uskoro trebao odlučivati Županijski sud u Splitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.