Hrvatska za istraživanje i razvoj izdvaja 0,71 posto BDP-a

Graf: DZS

PROŠLE je godine na aktivnosti istraživanja i razvoja iz državnog proračuna potrošeno 2,35 milijardi kuna, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Udio državnih proračunskih sredstava za istraživanje i razvoj u BDP-u u 2014. iznosio je 0,71 posto.

Više od dvije trećine sredstava državnog proračuna za istraživanje i razvoj u 2014. bilo je namijenjeno sektoru visokog obrazovanja (67,6 posto), a slijedi državni sektor s 26,4 posto.

Prema društveno-ekonomskim ciljevima, najviše sredstava državnog proračuna za istraživanje i razvoj u 2014. bilo je utrošeno za cilj Opće unapređenje znanja: Istraživanje i razvoj financiran iz fondova visokih učilišta (62,8 posto). Slijedi cilj Opće unapređenje znanja: Istraživanje i razvoj financiran iz drugih izvora (osim fondova visokih učilišta) s 28,2 posto.

Planirana sredstva za istraživanje i razvoj iz državnog proračuna u 2015. (prema donesenom proračunu za 2015.) iznosila su oko 2,8 milijardi kuna. Najviše sredstava, 52 posto, planirano je za cilj Opće unapređenje znanja: Istraživanje i razvoj financiran iz fondova visokih učilišta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.