Pojavila se informacija da Hrvatska kupuje HIMARS. Tabak: To je samo popis želja

Ilustracija: EPA

HRVATSKA nabavlja najmoćnije oružje koje je naša kopnena vojska ikada imala, objavio je jutros Jutarnji list pozivajući se na svoje izvore.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, do kraja ove godine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi biti potpisan ugovor vrijedan oko 300 milijuna dolara za nabavu višecijevnog raketnog bacača M142 HIMARS.

Bila bi to najskuplja nabava u povijesti hrvatske kopnene vojske. HIMARS je izuzetno pokretljiv topnički sustav zemlja-zemlja na kotačima. Uključuje kamion, sustav za upravljanje vatrom te kontejner s kapacitetom od šest raketa.

Kupovina ovakvog sustava promijenila bi odnose u regiji jer ga tu nema nitko. U Europi ga prema dostupnim informacijama imaju samo Poljska, Rumunjska i Ukrajina. Nabavljaju ih Italija, Latvija i Estonija. 

Tabak: Ovo je neslužbeni popis želja

Vojni analitičar i urednik portala Obris Igor Tabak kaže da se vjerojatno ipak radi o popisu želja.

"Ako sam dobro shvatio, nema tu nikakvih novih nabava naoružanja, već su tek u javnost izašli planovi iz nedovršenog i još neusvojenog, novog Dugoročnog plana opremanja OS RH. Koliko su se neozbiljno shvaćali slični prioriteti iz dosadašnjih takvih dokumenata, ukazuje na potrebu opreza i kod ovih novih, još neslužbenih popisa želja OR RH", rekao je Igor Tabak za Index.

Index je poslao upit MORH-u o ovoj nabavi, a njegov ćemo odgovor objaviti kada (i ako) stigne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.