"Hrvatska vlast u BiH vrši duševni teror nad muslimana!"

POGLAVAR Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis Mustafa Cerić odlučio je pismom upozoriti visokog predstavnika EU-a za BiH na odnose prema muslimanima u Hercegovini.

Uzroci Cerićevog nezadovoljstva leže u jučerašnjem rušenju nedovršene džamije u mjestu Sturba kod Livna. Kako izvještava lokalna policija, objekt je srušen zbog neposjedovanja građevinske i lokacijske dozvole.

Cerić: Pravoslavna crkva se smije bespravno graditi u tuđem dvorištu!

Međutim, Cerić upozorava da bi "obrazloženje općinskih vlasti Livna da za adaptaciju donirane kuće nema dozvole bilo uvjerljivo da su jednaka prava za sve građane i na svakom mjestu u BiH, uključujući i pravo starice Fate Orlović da se ukloni bespravno podignuta pravoslavna crkva u njezinom privatnom dvorištu" te dodaje da se nije radilo o gradnji, već adaptaciji donirane zgrade.

"Te muslimane Bošnjake svi u Livnu dobro poznaju, posebno općinska vlast, kojoj oni uredno plaćaju porez da bi im, umjesto dozvole za adaptaciju donirane kuće za njihove vjerske potrebe, ta vlast poslala bager s policijom da nad njima vrši duševni teror", napisao je Cerić.

"Nad tamošnjim Bošnjacima vrši se diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi"

Dodao je da muslimani Bošnjaci u Sturbi iznova proživljavaju traume policijske bahatosti i da im se "vraćaju slike iz vremena kada su ih odvodili u logore".

Cerić na kraju pisma poziva austrijskog diplomata da dođe i uvjeri se da se nad tamošnjim muslimanima Bošnjacima "vrši diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi", izvještava Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.