Hrvatska uvodi pilot-projekt ranog otkrivanja raka prostate. Ovo su detalji

Ilustracija: MJ, Screenshot: HRT

Hrvatska među prvim zemljama u Europskoj uniji pokreće program ranog otkrivanja raka prostate, a prije toga na području Zagreba i Zagrebačke županije provest će se jednogodišnji pilot-projekt. U prvoj fazi obuhvatit će 10.000 muškaraca, a za provedbu je osigurano više od 300.000 eura, piše HRT.

"Na preglede će biti pozvani muškarci u dobi od 55 do 69 godina, kada i raste pojavnost raka prostate", piše HRT.

Akademik Željko Kaštelan, dr. med., predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, rekao je kako će liječnici obiteljske medicine uvoditi osobe u ovaj program.

"Oni će vršiti testiranje i očekuje se da će od njih 10 posto biti s povišenim PS-om i mi ćemo ih ponovno testirati za 3-5 tjedana. Ako i tada vrijednost PS-a bude povećana, oni će biti upućeni u dvije bolnice u Zagrebu, gdje će se vršiti magnatska rezonanca prostate, a nakon toga slijedi pregled urologa koji će odlučiti je li potrebna biopsija prostate", kazao je Kaštelan.

"Rak prostate treći uzrok smrti muškaraca u Hrvatskoj"

Ako se biopsijom pokaže da pacijent ima karcinom, multidisciplinarni timovi liječnika će dati optimalnu terapiju, naglasio je akademik. HRT piše je rak prostate 3. uzrok smrti muškaraca u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj godišnje oboli od raka prostate oko 3 tisuće muškaraca, a umire ih oko 800. Ako bolest otkrijemo u ranoj fazi, karcinom se može u potpunosti izliječiti", istaknuo je.

Prošle je godine Ministarstvo zdravstva formiralo povjerenstvo koje je osmislilo ovaj program.

"Želimo napraviti pilot-program na 300 tisuća muškaraca, da vidimo kakav će biti odaziv. Naš je cilj da ovaj pilot-program traje godinu dana i da ćemo imati rezultate", naglašava Kaštelan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.