HRVATSKA, RAJ ZA SILOVATELJE Donosimo neke od najsramotnijih presuda

Foto:123rf

SLUČAJ koji je zgrozio hrvatsku javnost prije 4 godine dobio je i sudski epilog. Roku Šimcu sudac je izrekao objedinjenu kaznu zatvora od 4 i pol godina za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnos bez pristanka. Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Šimac je dobio 4 godine zatvora, a za spolni odnos bez pristanka dobio je 8 mjeseci.

Podsjetimo kako je na "tulumu iz pakla" u Podstrani 16. studenog 2012. godine teško stradala djevojka koja je u splitsku bolnicu dovedena u kritičnom stanju, izgubila je dosta krvi, a liječnici su se šokirali kada su vidjeli njezine ozljede. Djevojka je spašena nakon trosatne operacije, no posljedice su ostale. Morala je poslije proći kroz čitav niz operacija.

Ovakva sramotna presuda za silovanje i teško spolno nasilje postala je sudska praksa u Hrvatskoj.

 

Prosjek kazni 3,6 godina

Prema istraživanju dr. Ivane Radačić na 4 velika županijska suda u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci u razdoblju od 2008.-2012. godine prosjek kazni za silovanje u Hrvatskoj u dosuđenim presudama je 3,6 godina.

Index je razgovarao s Majom Mamulom, koordinatoricom ženske sobe, jedinog centra u Hrvatskoj za žrtve seksualnog nasilja, koja je kazala kako nasilnici često budu osuđeni na samo jednu godinu zatvora.

Milanovićeva Vlada još je k tome 2013. godine smanjila kaznu za silovanje. Prije je minimalna zatvorska kazna za takav zločin iznosila od 3 do 10 godina, međutim od 1. siječnja 2013. ona prema Kaznenom zakonu iznosi od godinu do 10 godina.


"Problem je ako želite prijaviti seksualno nasilje, postupak od prijave do prve nepravomoćne presude traje 3 godine. Zatim žalbe produžuju rok do pravomoćne presude pa na kraju od prijave do prve pravomoćne presude prođe 5 do 6 godina, da bi napadač na kraju izašao na slobodu već nakon godine dana, odnosno još dobije raniji otpust radi dobrog vladanja pa je na slobodi već nakon osam mjeseci.

Ono što ja kao koordinatorica Ženske sobe, jedine organizacije koje radi za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj radim je da upozoravam na koji način Hrvatska očekuje da išta napravimo na poticanju prijava, ako žrtvi moram objasniti da 6 godina svog života potroši na vrijeđanje, maltretiranje i sve one užase koje će proživjeti na sudu da bi on eventualno dobio godinu dana.

Onda kad još bude izrečena pravomoćna presuda dogodi se da ne ode odmah u zatvor jer tamo nema mjesta pa hoda slobodan okolo i prijeti.

Nevjerojatna je stvar s Kaznenim zakonom je da smo uveli novo kazneno djelo, spolni odnošaj bez pristanka, gdje uglavnom spadaju silovanja u braku.

Tu se događaju silovanja dok je žena u drugom stanju, pa silovanja od strane impotentnog partnera koji koriste predmete za silovanje, to je dugotrajno maltretiranje. Zatim se tu ubrajaju silovanje pred djecom, a u manjim mjestima im je specijalnost izbacivanje žrtve silovanja nakon silovanja golu na cestu. Za to je kazna od 6 mjeseci do 2 godine zatvora", rekla je za Index Maja Mamula.

U Europi tendencija povećavanja kazni za silovanje, u Hrvatskoj suprotno


Kazala je kako su lani imali prvu međunarodnu konferenciju o seksualnom nasilju u Hrvatskoj, na kojoj je sudjelovala profesorica Louis Kenny.

"Postavili pitanje smo joj pitanje kolika je prosječna kazna za silovanje u Europi i rekla je da je od 5 godina na više. Kazala je i da je u svim državama u Europi tendencija povećanja kazni za silovanje.

Mi u Hrvatskoj imamo spolni odnos bez pristanka i još posebno silovanje. Situacija nije bolja ni u slučaju silovanja djece gdje se pedofilima često zatvorska kazna mijenja u rad za opće dobro.

Imamo primjer dugotrajnog silovanja od strane djeda, a na kraju je dobio 3,5 godine", rekla je Mamula.

Godišnje kaže, u svom Centru imaju 750 prijava za razne oblike seksualnog nasilja za djecu i odrasle, dok se policiji prijavljuje tek oko 90 do 110 slučajeva.

To je ističe, jedno od najtežih oblika nasilja, a zbog stigmatizacije žrtava na jednu prijavljenu ženu imamo još 15 do 20 neprijavljenih.

Dodala je kako su 2005. radili istraživanje na ženama od 18 do 55. godine i pokazalo se da je 17.5 posto žena doživjelo silovanje ili pokušaj silovanja tijekom života.

"No 17.5 posto žena znači da govorimo od 300.000 silovanja ili pokušaja silovanja u Hrvatskoj, od toga je 5 posto prijavilo zločin nadležnim institucijama. Da imamo bolji zakonodavni sustav žene bi više prijavljivale.

Isto tako preporuka Vijeća Europe je da na 200.000 žena mora biti jedan Centar za žrtve seksualnog nasilja, a mi imamo samo jedan. I još nas ne financira država već se financiramo putem europskih projekata", kazala je Mamula i naglasila kako zakone ne pišu ljudi koji se time bave u praksi, a pita se i tko je u stanju donositi ovakve zakone koji idu na ruku silovateljima.

Najgore presude

Podsjetimo na još nekoliko sramotnih presuda za silovanje u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj.

Petero mladića za grupno silovanje maloljetnice u Zadru u studenom 2013. godine zajedno su dobili manje od 9 godina zatvora.

Prije mjesec i pol donesena je presuda u kojoj su dvojica mladića osuđena zbog silovanja, dok su ostala trojica krivi jer su s maloljetnom djevojkom imali spolni odnos bez pristanka, stoji u nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zadru.

Prije četiri godine bivši bolničar u Psihijatrijskoj bolnici 'Dr. Ivan Barbot' u Popovači osuđen je na Županijskom sudu u Sisku na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci.


Proglašen je krivim za silovanje 28-godišnje pacijentice bolnice koje se dogodilo 20. veljače 2011. godine.

Češki državljanin osuđen je nepravomoćno na Šibenskom županijskom sudu na pet godina zatvora zbog silovanja svoje maloljetne kćeri u Rogoznici. Blagu kaznu dobio je zbog niza olakotnih okolnosti kao što je alkoholiziranost, a sudac mu je priznao dobro vladanje u pritvoru u kojem je bio 13 mjeseci i uzeo u obzir da nije prije kažnjavan, kao i olakotnu okolnost da je teški bolesnik jer ima karcinom. Za silovanje je dobio četiri godine, a za rodoskvrnuće još godinu i pol zatvora, iz čega je sudsko vijeće izvelo kaznu od pet godina zatvora.

Dvadesetdvogodišnji Sinjanin nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja dviju maloljetnica iz okolice Sinja. Pušten je na slobodu, no zabranjeno mu je približavanje djevojkama na sto metara i posjećivanje klubove u kojima je vrebao svoje žrtve.

On je 17-godišnjakinji ponudio prijevoz kući nakon noćnog izlaska. Odveo ju je u Sinjsko polje i dvaput silovao, unatoč njenom žestokom opiranju. Isti je scenarij ponovio je nekoliko dana poslije s njenom vršnjakinjom. Bivši profesionalni vojnik branio se da su djevojke pristale na seksualni odnos.

Splitski je sud nepravomoćno na četiri godine zatvora osudio muškarca (58) sa šireg splitskog područja, zbog silovanja unuka svoje supruge.

Prva njegova žrtva bila je u petom razredu osnovne škole, a na drugu je nasrnuo pri kraju njezinog četvrtog razreda. Stariju djevojčicu silovao je najmanje osam puta, dok je drugu tijekom pune tri godine silovao najmanje jednom mjesečno.

Monstrum je za svako produljeno djelo silovanja dobio po tri godine zatvora, da bi mu sudac izrekao jedinstvenu kaznu od četiri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.