ANALIZA Mađarska već raspoređuje vojsku, Hrvatska se u tišini sprema za masovni izbjeglički val

Foto: Ante Delač/Index

IZBJEGLIČKA kriza u jesen prošle godine bila je jedna od najvažnijih tema predizborne kampanje. Tadašnji premijer Zoran Milanović i njegov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić provodili su tranzitnu politiku – puštali su i izbjeglice i migrante u zemlju i brzo ih prevozili do mađarske ili slovenske granice. Na ulazu u Hrvatsku nije bilo ružnih slika kakve smo viđali u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji. Hrvatska je postupila humano prema izbjeglicama, oštro prema susjedima i val je bezbolno prošao preko nas.

> INDEX REPORTAŽA Proveli smo noć s policijom u lovu na ljude na granici sa Srbijom

Tadašnja opozicija predvođena Tomislavom Karamarkom, a potpomognuta predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, histerizirala je da Hrvatska treba zatvoriti granice, postaviti žicu, na noge podići vojsku...

Nije zabrinjavajuće, ali Mađari raspoređuju vojsku

U ovoj predizbornoj kampanji, ranijoj nego lani, migranti nisu tema ne računamo li HSP i Danijela Srba koji bi mađarsku žicu premjestio na granicu sa Srbijom i tako sprečavao ilegalne prelaske granice. Izbjegličkog vala nema, migranti doslovce kapaju preko granice i hrvatska policija sasvim je sposobna nositi se s njima. Nema velikog pritiska ni na grčku morsku, ni na makedonsku kopnenu granicu. Lani su tamo policijske kordone probijale stotine tisuća ljudi, danas se promet preko granica odvija normalno. Grčko-makedonsku granicu čuvaju i naši policajci kontrolirajući tako priljev migranata daleko od Hrvatske. I Turska se, zasad, drži svog dijela dogovora postignutog s Europskom unijom. Europa je Recepu Tayyipu Erdoganu pristala isplatiti tri milijarde eura da zadrži izbjeglice na turskom teritoriju. Dnevno ih u Grčku stigne petstotinjak što nije zabrinjavajuća brojka. Čini se da je sve u najboljem redu.

Međutim, Mađarska razmješta vojsku uz granice sa Srbijom i Hrvatskom, priča se o tri tisuće vojnika.  Iz Slovenije poručuju da će poduzeti “krajnje mjere” ako im migranti opet zakucaju na vrata. Tehnički premijer Tihomir Orešković njemačkoj se kancelarki Angeli Merkel požalio da Hrvatska nema kapaciteta za veći broj izbjeglica.

Erdogan ne odustaje od ukidanja viza za Turke

Ključna je, naravno, Turska, a vrijeme radnje je listopad. Ankara očekuje da Europska unija dotad ukine vize za Turke i omogući im slobodan ulazak na svoje područje, Uniji se to baš ne mili i najradije bi izbjegla taj dio dogovora. Erdogan, koji je nedavno preživio pokušaj svrgavanja za koji mnogi vjeruju da je zapravo bio isceniran, teško da će imati razumijevanja za otezanje i izmotavanje Europe. U svojim rukama drži moćno oružje i voljan ga je upotrijebiti pogotovo što je kod kuće moćniji nego ikada, a i iz svijeta mu se malo tko usudio prigovoriti zbog represije koju je uveo nakon neuspjelog vojnog udara. Dovoljno je da otvori izlazna vrata i da Europu zapljusne novi val, puno veći od lanjskoga. I to je realan scenarij.
Europi, međutim, na ruku ide redovna izmjena godišnjih doba. Lani su migranti na put krenuli puno ranije, u ljeto, da bi do naših granica stigli u listopadu. Krenu li u listopadu do Hrvatske bi stigli usred zime, a na takav put u zimskim uvjetima malo tko će se odlučiti.

Ipak, kao što smo vidjeli zemlje s kojima graničimo pripremaju se za novi val, a čini se da Hrvatska ne čini baš ništa. No, nije tako. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje doznali smo da se i oni intenzivno pripremaju za novi izbjeglički val. Njihov zadatak u prvom će redu biti prihvat i smještaj onih koji uspiju ući u Hrvatsku. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da nema nikakvog razloga za brigu, ali je policajce iz Slavonije ipak ranije vratio s mora gdje su bili na ispomoći. Vojni obveznici u Slavoniji dobili su pozive da se jave po novi ratni raspored. Nije to vojska napravila jer se sprema na rat. U Ministarstvu obrane žele znati s koliko ljudi, i s kakvom spremom, raspolažu u slučaju potrebe. Rezerviste bi MORH upotrijebio u dva slučaja – ako dođe do velikih jesenskih poplava koje redovnim snagama ne bi mogli obuzdati, drugi je ako policiji zatreba logistička pomoć u kontroliranju izbjegličkog vala. Nikome zasad ne pada na pamet prepustiti vojsci da kontrolira granicu. Policija to može i sama, puno efikasnije nego vojska.

Hrvatska se sprema, ali još ne zna za koju politiku

I Hrvatska se, dakle, u tišini sprema za moguće masovne migracije. Pitanje je samo kako će postupiti. Lani se Zoran Milanović svojom tranzitnom politikom zamjerio Mađarima i Slovencima koji još uvijek nisu uklonili žicu sa svojih granica. Zamjerio im se, ali ih i uspio prisiliti da pristanu na hrvatski način rješavanja problema i prihvate da izbjeglice prođu i kroz njihov teritorij. No, on više nije premijer, a pitanje je hoće li ponovno biti. Sadašnji tehnički premijer Tihomir Orešković uvjeravao je nedavno Angelu Merkel da će se Hrvatska ovog puta dogovarati sa susjedima. No, Tihomir Orešković neće još dugo biti premijer pa neće ni odlučivati o tome što će i kako Hrvatska učiniti.

Hrvatska će na koncu morati prihvatiti još izbjeglica i azilanata. Dosad ih je samo mali broj uspjela nagovoriti da iz kampova u drugim zemljama dođu u Hrvatsku. Do trenutka kada i ako dođu u velikom broju možemo samo ponavljati ono što smo govorili i lani - ne smije ih se izolirati nego integrirati u društvo, a to se najbolje može postići razmještanjem manjih grupa po cijelom teritoriju države. Kampovi i geta samo će stvoriti još veće probleme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.