Hrvatska policija upala u Liberland. Samoproglašeni predsjednik: Vrijeđali su nas

Screenshot: Youtube/Liberland

Hrvatska policija pretresla je Liberland, područje u istočnoj Hrvatskoj čiji su stanovnici to područje proglasili neovisnom republikom. Kako je ranije objavljeno na službenim stranicama Liberlanda, policija je došla u četvrtak, 21. rujna, u pratnji inspektora Hrvatskih šuma i rušilačke ekipe koja je "uništila privatnu imovinu i uhitila nekoliko Liberlandera".

Sve se, kažu, dogodilo bez najave i upozorenja policije, a stanovnicima nije ostavljeno dovoljno vremena da pokupe svoje stvari.

"Racije se događaju gotovo svako jutro"

Kako je za Telegraf.rs potvrdio predsjednik Liberlanda Vit Jedlička, ozlijeđenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta i oduzeta imovina.

Jedlička je istaknuo da je Liberland doživio još jedan neviđen napad, te da je tijekom napada zaplijenjena osobna imovina.

"To je vlasništvo Liberlandera i moje osobno vlasništvo", kaže Jedlička. Ističe da se racije događaju gotovo svako jutro.

"Netko dođe i baci nešto na zemlju, za desetak minuta eto policije, ubrzo stižu iz Hrvatskih šuma. No to nije spriječilo ljude da dođu ovamo", rekao nam je Jedlička, no istaknuo je kako strahuju da bi moglo doći do ugrožavanja opskrbe vodom i hranom.

Na vide snimkama objavljenim na službenim stranicama Liberlanda vide se ljudi koji su zatečeni u jednoj od kuća izgrađenih na tom teritoriju kako od policije traže papire na temelju kojih pretražuju i oduzimaju stvari, no nigdje se ne vidi da su ti papiri pokazani.

"Policija i djelatnici Hrvatskih šuma su vrijeđali ljude"

Liberland je također objavio popis oštećene ili uklonjene imovine, uključujući dvije vrtne kućice i kućicu na plaži, vanjsku kuhinju s više hladnjaka i štednjaka, generatore i elektroničku opremu, Starlink antenu, bicikle, hranu i druge potrepštine.

Liberland navodi da su se policija i djelatnici Hrvatskih šuma ponašali neprofesionalno i vrijeđali ljude, a Vit Jedlička je imao samo jednu poruku.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, ali i hrvatske političare da ovo zaustave. Ovo je nepotreban, ničim izazvan čin nasilja nad našom granicom i našim suverenitetom", rekao je Jedlička za Telegraf.rs, dodajući da je Liberland nakon ovih događaja angažirao odvjetnike.

Što je Liberland?

Podsjetimo, Slobodna Republika Liberland proglašena je 13. travnja 2015. u skladu s međunarodnim pravom, navode iz Liberlanda. Naime, ni Hrvatska ni Srbija to zemljište ne smatraju svojim, a ono je predmet dugogodišnjeg graničnog spora između dviju država.

“Naš pravni stav je jasan: teritorij nikada nije bio u sastavu Hrvatske i nalazi se izvan njezinih granica. Potvrđuje to i njezina diplomatska komunikacija sa Srbijom, kao i nepostojanje Liberlanda na kartama Hrvatske”, pišu iz Liberlanda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.