STIGLA NOVA LISTA SVJETSKE BANKE Hrvatska u godinu dana pala za četiri mjesta

Foto: 123rf, Doing Business

HRVATSKA je pala za četiri mjesta na najnovijoj Doing Business listi Svjetske banke koja pokazuje lakoću poslovanja te je zauzela 43. mjesto od ukupno 190 zemalja.

Iako smo po broju bodova na gotovo istoj razini - ove godine imamo 72,99 DTF bodova, dok smo prošle godine sa 72,78 bodova bili na 39. mjestu - druge zemlje su brže napredovale u olakšavanju uvjeta poslovanja, što je dovelo do pada.

Bodovi se računaju temeljem udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji. Najbolji imaju 100 bodova, a najlošiji 0 bodova.



Zbog pretplate za HRT i članarine HGK povećano porezno opterećenje


Hrvatska u ovom izvješću najveće pogoršanje ima u kategoriji pokretanja poslovanja, zbog poskupljenja određenih naknada, te u kategoriji plaćanja poreza, dok je napredak ostvaren kod zaštite manjinskih dioničara.

U kategoriji prekogranične trgovine Hrvatska je dobila 100 bodova, što znači da je u tom segmentu među najuspješnijim zemljama.

Kod plaćanja poreza kao opterećenje spominje se obveza plaćanja HRT pretplate i odustajanje od smanjenja članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zbog toga je Hrvatska u ovoj kategoriji pala s 38. na 49. mjesto.



Makedonija na 10 mjestu

Najslabija točka poslovanja u Hrvatskoj je izdavanje građevinskih dozvola. U toj kategoriji smo na 128. mjestu.

Po lakoći poslovanja najuspješnija zemlja iz regije je Makedonija, koja je u svjetskom vrhu - na 10. mjestu. Slovenija je na 30. mjestu, Srbija je zauzela 47. mjesto, Crna Gora 51. mjesto, dok je Bosna i Hercegovina na 81. mjestu.

Na vrhu liste su najuspješnije ekonomije svijeta. Novi Zeland je prvi s 87,01 DTF bodova. Slijedi Singapur, Danska, Hong Kong, Južna koreja, Norveška, Velika Britanija, SAD i Švedska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.