Hrvatska liječnička komora je protiv kažnjavanja liječnika

REAGIRAJUĆI na nalaz revizije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji je odlučilo kazniti liječnike koji "šakom i kapom" dijele lijekove i bolovanja, Hrvatska liječnička komora (HLK) je izrazila negodovanje kažnjavanjem liječnika u Hrvatskoj.

Ivan Jelić, član HLK-a i Upravnog vijeća HZZO-a, rekao je da je nedopustivo da samo i jedan liječnike bude kažnjen zbog prekoračenja predviđenog novčanog iznosa za lijekove ili zbog prekomjerne stope izdanih bolovanja, piše Večernji list.

Naime, revizija HZZO-a je utvrdila da je 50 liječnika prekoračilo odobreni iznos za lijekove, a njih 16 je prekoračilo stopu bolovanja. To konkretno znači da te liječnike "treba kazniti", čemu se HLK čvrsto protiv.

Jelić kaže da za prekoračenja nisu krivi samo liječnici već i oni koji su od liječnika (pre)često tražili bolovanja. Kao motive takvom ponašanju Jelić ističe trenutno stanje u društvu, a tu su i motivi socijalne naravi.

Kažnjeni liječnici će morati u bankrot

Na najavu ministarstva zdravstva o naplati novčanih kazni koje mogu dosegnuti i do 50.000 kuna, a koje će se naplaćivati od liječnika koji su početkom godine odbili početi s provedbom odluke o naplati participacije pacijentima, Jelić kaže da je nemoguće da netko od liječnika plati tako veliku kaznu, a da pri tom ne bankrotira.

Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, rekao je da komora i liječnici nisu za kažnjavanje te dodao da je došlo do pogreške u komunikaciji između liječnika i ministarstva zdravstva.

U HLK-u ističu da Hrvatskoj danas nedostaje liječnika i to 40 posto u odnosu na standard Europske unije, a što smatraju glavnim razlogom ograničavanja pri provedbi reorganizacije zdravstva u Hrvatskoj. Najbolji dokazi takvog stanja mogu se vidjeti u Lici, Dalmaciji i Slavoniji u kojima pojedini liječnici ne smiju otići na godišnji odmor, a kamoli na bolovanje jer nemaju nikoga od kolega tko bi preuzeo brigu o njihovim pacijentima dok ih nema u ordinaciji.

R.I.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.