Hrvati u Srbiji danima primaju prijetnje, ovo je najgora dosad

NEPOZNATI pošiljatelj uputio je jutros prijetnju vodstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), u kojoj navodi da će ih "pobiti automatom", nakon što je čelništvo hrvatske zajednice ovih dana već bilo na meti prijetnji zbog zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu.

Ozbiljna prijetnja

Uz vulgarne riječi i uvredljive psovke na nacionalnoj osnovi pošiljatelj, pod nadimkom Zavetnik, u e-mail poruci piše: "Je*em li vam majčicu pseću hrvatsku da vam je*em! Ima da dođem sa automatom u prostorije tog vašeg smrdljivog ustaškog udruženja i da vas sve pobijem ko stoku".

Iz DSHV-a su poruku koju su primili objavili na Facebooku. Poručili su da su sve prijavili policiji.

"Ne dajemo ovako čemu ni povoda ni razloga. Niti smo davali! Samo smo, sukladno demokratskim standardima i u okvirima zakonskih propisa, artikulirali interese i zalagali se za ostvarenje prava Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji", priopćeno je ovim povodom iz ureda DSHV-a.

"Zbog isključenosti iz procesa donošenja odluka i nemogućnosti djelovanja unutar institucija, možemo tek da upoznamo javnost", dodaje u priopćenju DSHV ističući kako "očekuje osudu od predstavnika vlasti, zaštitu policije i sankcije za vinovnike".

Također se poručuje da ovakve i slične aktivnosti neće zastrašiti DSHV, nego će "osnažiti naše aktivnosti i posvećenost za boljitak ovdašnjih Hrvata, a na ničiju štetu, te za unaprjeđenje ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa".

Prijetnje krenule nakon što su se Hrvati suprotstavili Bunjevcima koji tvrde da nisu Hrvati

Prijetnje vodstvu hrvatske manjine stižu od pokretanja inicijative da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici.

Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja smatra da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na načelo pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeće (HNV) zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Srpske vlasti ne žele hrvatski jezik. stižu prijetnje i uvrede

Takav zahtjev negativno je ocijenjen u srbijanskoj javnosti, nakon čega su na adrese institucija hrvatske manjine počele pristizati prijetnje pojedinaca, no kritički su o tome govorili i predstavnici pojedinih državnih tijela i vladajućih stranaka.

Te je prijetnje u srijedu osudio ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman. 

U razgovoru s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić on je pružio "snažnu potporu tamošnjoj hrvatskoj zajednici te izrazio nadu kako će oni koji su upućivali prijeteće poruke biti pronađeni i sankcionirani".

Za sada nema službenih reakcija srbijanskih vlasti na ove događaje, ni na prosvjednu notu koju je već ranije, zbog inicijative o proglašenju bunjevačkog govora službenim jezikom u Subotici, uputilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.