KORONAVIRUS

Hrvati na kruzerima su dobro. Samo jedan je putnik, ostalih 11 su članovi posada

Foto: EPA

HRVATI na kruzerima u Japanu i Hong Kongu koji su u karanteni zbog koronavirusa ne pokazuju simptome bolesti, rečeno je danas Indexu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Od 12 Hrvata koji se nalaze na ta dva kruzera, jedan je putnik, a ostali su članovi posada.

"Veleposlanstva Republike Hrvatske u Japanu i NR Kini u stalnom su kontaktu s nadležnim institucijama vezano uz sve novosti o situaciji na kruzeru Diamond Princess u Japanu, kao i kruzeru World Dream u Hong Kongu.

Svi hrvatski državljani (1 putnik i 5 članova posade u Japanu, te 6 članova posade u Hong Kongu) nalaze se u izolaciji na kruzeru te ne pokazuju simptome bolesti.

Veleposlanstva Republike Hrvatske u Japanu i NR Kini hrvatskim državljanima pružaju svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svojih nadležnosti", odgovorili su na Indexov upit iz Ministarstva.

Zaražen još 41 putnik

Podsjetimo, japansko Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da će karantena na kruzeru trajati do 19. veljače ako ne dođe do novog razvoja bolesti. U međuvremenu je objavljeno da je koronavirusom zaražen još 41 putnik s kruzera te je ukupni broj narastao na 61. S kruzera su objavili da su među njima jedan Argentinac, petero Australaca, petero Kanađana, 21 Japanac, jedan Britanac i osmero Amerikanaca.

Testirano je 273 ljudi, od kojih je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome.

Iz japanskog ministarstva kazali su da je ovo bila zadnja testirana skupina putnika i da nema više razloga da se karantena produljuje. 19. veljače sve će završiti.

Kruzer Diamond Princess s 3700 putnika u karanteni je od pristanka u luku Yokohama u ponedjeljak nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda. Dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti. 

Pacijente će prevesti u bolnice u Tokiju i susjednim gradovima. 

"Malo sam tjeskobniji zbog potvrde novih slučajeva", rekao je 43-godišnji putnik iz Hong Konga koji se na brodu nalazi sa svojom obitelji. 

Amerikanka Ashley Rhodes-Courter, čiji su roditelji zarobljeni na kruzeru, nada se da će američke vlasti pomoći u evakuaciji njezinih roditelja. 

"Svi udišu kontaminirani zrak pa bi se svi mogli zaraziti", rekla je Rhodes-Courter.

Stručnjaci navode da se virus može prenijeti kašljanjem i kihanjem zaražene osobe, ali i preko kontaminiranih površina.

Na kruzeru i šestero Slovenaca

Na kruzeru se nalazi i šestero Slovenaca, objavili su u petak slovenski mediji nakon što je informaciju potvrdilo ministarstvo vanjskih poslova.

Prema obavijesti diplomatskog predstavništva Slovenije u Tokiju, koje je sa Slovencima uspostavilo kontakt, oni su putnici, a ne članovi posade te za sada ne pokazuju znakove infekcije i dobro se osjećaju.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.