HRT našim novcem plaća debatu koju već danima možete pogledati na YouTubeu

Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell/YouTube

"HRT je jedina televizija u Europi koja ima pravo prikazivanja rasprave između Slavoja Žižeka, slovenskoga filozofa i uvjerenog marksista, i Jordana Petersona, kanadskog kliničkog psihologa, klasičnog liberala i protivnika onoga što sam naziva postmodernim neomarksizmom", stoji u najavi HRT-a koji će skraćenu (polsatnu) snimku nadmetanja pod nazivom "Sreća: kapitalizam protiv marksizma" emitirati večeras u 20 i 30 na HTV1, a cijelu, gotovo trosatnu raspravu, u petak, na Trećem programu Hrvatske televizije.

>> Jordan Peterson i Slavoj Žižek: Debata stoljeća ili precijenjeni show?

Dugoočekivana filozofska debata između Jordana Petersona i Slavoja Žižeka održana je prošlog petka. Debata je objavljena na besplatnim videoservisima i platformama pa je prilično čudno da HTV debatu objavljuje s tolikim zakašnjenjem. Posebno ako se zna da je debata, odnosno jedna od njezinih verzija na YouTubeu ima preko 1,2 milijuna pregleda. No HRT se hvali kako su oni jedini dobili prava da debata bude i na televiziji.

"HRT je još prošlog tjedna, uoči događaja u Torontu, dogovorio otkup prava za televizijsko emitiranje debate Žižek - Peterson, no s obzirom na to da je ona održana u noći s petka na subotu od 2 do 5 sati po našem vremenu, odlučili smo snimku prevesti i titlati te ju staviti u najbolji termin - kako bi naši gledatelji, bez obzira na to jesu li je već vidjeli na You Tubeu, mogli nesmetano pratiti tu polemiku", kažu s HRT-a u svom službenom odgovoru na upit Indexa.

Nagovarali na prodaju

Naime, HRT procjenjuje kako velik broj populacije, pogotovo starije, nije vidio snimku na internetu i ne zna tako dobro engleski da bi mogao nesmetano slijediti ovu dvojicu mislioca. Tako je urednički donesena odluka da se skraćena verzija prikaže u srijedu u 20:30 na HTV1, a cjelovita snimka od dva i pol sata na HTV3, u petak u 20:05.

Upitali smo HRT koliko je sve to stajalo, no taj dio nisu htjeli otkriti.

"Tvrtka koja je nositelj prava debate u početku nije planirala dati snimku za televizijsko prikazivanje, no nakon nekoliko razgovora, pristali su nam je prodati. Bio je to zajednički napor ne samo Glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića i urednice HTV3 Vlatke Kolarović, već cijelog producentskog tima predvođenog Tihanom Čuljak. Naime, vodili smo se idejom da su i Slavoj Žižek i Jordan Peterson već dobro poznati hrvatskoj publici, pa se radujemo što imamo priliku pružiti našim gledateljima mogućnost da, poput ostatka svijeta, i sami sudjeluju u ovoj nesvakidašnjoj filozofskoj poslastici. A komentar cijele debate čut ćemo u petak i u našoj emisiji Peti dan", stoji u objašnjenju HRT-a.

Zašto plaćamo HRT?

Podsjetimo, HRT, gledali ga ili ne, plaćamo 80 kuna mjesečno, odnosno 960 kuna godišnje. Ako nemate televizor, onda imate laptop, smartphone ili radio u autu, a HRT će vam za to naplatiti pristojbu. I kroz prisilni namet, prema podacima iz 2017. godine, godišnje ubrati oko 1,2 milijarde kuna.

Ako je suditi po novim trendovima, dio tog novca otići će na tužbe HRT-a protiv novinara i medija. Naime, taj javni medij, najvećim dijelom financiran novcem prikupljenim iz pristojbi, namjerava trošiti sve veće količine tog novca na sudske troškove, podneske, odvjetnike, sudske pristojbe, ročišta i očitovanja. Umjesto da kritički propituju vlast i rade svoj posao, oni rade na gušenju i gašenju onih koji se, za razliku od HRT-a, zapravo bave novinarstvom.  Uz to, za razliku od novinara i medija koje tuže, HRT ima praktički nepresušan fond za tužakanje.

Naime, troškove HRT-ovih suđenja i odvjetnika plaćaju prisilni pretplatnici, odnosno svi mi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.