Hoće li neodlučnost uništiti Pevec?



SITUACIJA u Pevec Grupi sve je ozbiljnija sa svakim danom koji prolazi. U petak su se Hypo i RBA banke odbile sastati s novim predsjednikom Uprave društva Josipom Baotićem, te odlučile prisilno naplatiti svoja dugovanja. U međuvremenu, ne čuju se dobre vijesti, a sat za spas grupe otkucava.

Odbijanje sastanka s Baotićem samo je zadnji od znakova da stvari neće proći ni upola onako lako kao što se Zdravko Pevec nadao kad je predstavljao okvirne planove za spas svoje tvrtke. Planina dugova i premalo poduzetih koraka sve opasnije prijete sudbini 2,500 radnika u kompaniji, a vrijeme istječe.

Zadnja vijest je da nova Uprava Peveca pokušava spasiti krah pokušavajući nagovoriti vjerovnike na sastanak u četvrtak 29. listopada. Poziv na sastanak čak su objavili putem plaćenog oglasa u dnevnim novinama. U oglasu se navodi da je u svrhu izbjegavanja stečajnog postupka, neophodan dogovor između dobavljača i Pevec Grupe oko načina buduće suradnje. Dogovor bi trebao obuhvatiti sporazum o podmirenju obveza i dogovor o nastavku suradnje.

Osim najave banaka vjerovnika o prisilnoj naplati dugova, Ministarstvo gospodarstva već je Pevecu blokiralo račun zbog 150 milijuna poreznog duga, a grupa dobavljačima duguje preko milijardu kuna. Stečaj je riječ koja se sve češće pojavljuje uz Pevec.

"Krah Peveca bit će potop tisuća kooperanata"

"Ja bih volio da Pevec izbjegne ovaj stečaj, jer stečaj Peveca neće biti samo "poslovni neuspjeh" Zdravka i Višnje Pevec, nego potop tisuća kooperanata čiji će se radnici pridružiti radnicima Peveca na zavodu za zapošljavanje. Upravo zato bi taj stečaj trebalo na neki način spriječiti. Znam da se država ne može uključiti, iako je uvijek dosada velikim kompanijama biti majka a malim maćeha. Želim vjerovati da će leđa podmetnuti banke, iako je teško biti optimističan u ovom trenutku", rekao je za Index Damir Kajin, koji je još prije dva mjeseca izjavio kako bi Pevec mogla biti prva od velikih tvrtki kojima prijeti krah.

Čini se da je ključni problem izostanak volje za povlačenjem bolnih poteza. To je naznačio i Vladimir Šelebaj, koji je tjedan dana obavljao posao predsjednika Uprave te kompanije. On se povukao nakon što je, po vlastitom priznanju, uvidio da vlasnici opstruiraju njegove poteze i stoga shvatio da nema što raditi u Pevecu. Šelebaj je napomenuo i kako su probijeni rokovi u kojima se trebalo poduzeti krajnje korake za spasom grupe.

Planina dugova

Pevec grupa dobavljačima duguje više od milijardu kuna, a i državi su dužni oko 150 milijuna kuna poreza zbog čega im je Ministarstvo gospodarstva blokiralo račun. Baotić i Pevec prošli su tjedan na konferenciji za novinare najavili kako se "velikog i tromog Pevecovog pijetla" može pretvoriti u manjeg, ali agilnijeg i sposobnijeg. No, jasni plan restrukturiranja još uvijek izostaje.

Stvar je u tome da Pevec, da bi uspio opstati, mora prodavati robu. Da bi prodavao robu, mora se maknuti s mrtve točke s vjerovnicima i dobavljačima. Sve dok Pevecove trgovine zjape prazne, kao što je to slučaj danas, nema nikakve nade za bilo kakvim oporavkom. Nakon toga, za pomicanje s mrtve točke potrebno je postići dogovor s dobavljačima i vjerovnicima, a za to im se treba ponuditi plan koji im zasad nije ponuđen. Konačno, budući da su vjerovnici i dobavljači raštrkani na mnogim stranama, bit će potrebno vremena da se razriješi čvor koji trenutno potpuno paralizira poslovanje tvrtke. Pevec koji ne ostvaruje dobit, a mora plaćati radnike i servisirati svoje dugove je jednostavno rečeno Pevec koji nikako ne može opstati.

Nitko ne želi službeno govoriti o roku u kojemu se Pevec mora pokrenuti, ali neslužbeno se može čuti o prvoj polovici jedanaestog mjeseca kao o ključnom vremenu. Ukoliko bi se grupa u prvoj polovici studenog pokrenula, možda bi imala šanse za hvatanjem predbožićnog vlaka kupovine. Ukoliko se ne postignu nikakvi dogovori, i Pevecove trgovine nastava biti prazne i u studenom, propustit će se i šansa za iskorištavanjem doba najveće godišnje potrošnje.

Treba biti odlučan

U najavi "smanjivanja Pevecovog pijetla" može se iščitati namjera za smanjivanjem opsega grupe. Najvjerojatnija mogućnost je prebacivanje dugovanja u dionice i obećanje da će se dugovi isplatiti kad se kompanija oporavi. U takvom bi scenariju obitelj Pevec vjerojatno morala izgubiti vlasništvo nad kompanijom i brojni promatrači upravo u tome vide nevoljkost Zdravka Peveca za povlačenjem jasnih poteza.

"Sigurno je da je Pevecova megalomanija u tim promjenjivim okolnostima dovela do poslovnog kraha koji neće toliko potresti Hrvatsku koliko one koji su poslovali s njim", smatra Kajin.

Pevec grupa ima dvije očigledne mogućnosti. Jedna je odlazak u kontrolirani stečaj, u kojemu će dugove pretvarati u dionice dobavljačima, što će iziskivati fleksibilnost i vjerovnika i države i Uprave, ali i vlasnika Peveca, a drugi je čekanje da obaveze i neodlučnost unište kompaniju. Svakako, najmanje će se dobiti odlaganjem ključnih odluka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.