HND: Programsko vijeće HRT-a opalilo je pljusku novinarskim slobodama u Hrvatskoj

HRVATSKO novinarsko društvo je najoštrije osudilo odluku Programskog vijeća HRT-a zato što je odbilo imenovati Vladimira Kumbriju glavnim urednikom Hrvatskog radija.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka pišu kako je time Programsko vijeće stvari dovelo do apsurda i da je to "pljuska novinarskim i medijskim slobodama u Hrvatskoj". Navode kako se za imenovanje Kumbrije glavnim urednikom Hrvatskog radija pozitivno izjasnilo 75 posto novinara tog medija.

Nelogično im je činjenica što je za glavnog urednika Hrvatske televizije imenovan Bruno Kovačević, koji je dobio "znatno manju" potporu novinara od Kumbrije. "S obzirom na značaj HRT-a kao javnog medija, HND upozorava da je takvim potezom, za koji je suodgovorna i Uprava, stanje u tom javnom mediju dovedeno do apsurda. Uz ostalo i zbog činjenice da novinari i 'drugo kreativno osoblje' HTV-a nisu dobili na uvid program Brune Kovačevića prije izjašnjavanja, čime se ponovila izborna farsa kao i u slučaju Hloverke Novak Srzić", pišu iz HND-a.

"Bruno Kovačević je nekompetentan za glavnog urednika HTV-a"

Zbog izjava koja je dao pred Programskim vijećem i u mnogim intervjuima medijima, Brunu Kovačevića HND ocjenjuje nekompetentnim za dužnost na koju je izabran. "Programsko vijeće HRT-a na taj je način postupilo upravo suprotno javnoj svrsi zbog koje je osnovano - dodatno je uništilo osnovne pretpostavke za neovisan i profesionalan rad novinara te drugih 'kreativaca' u tome mediju", pišu iz HND-a.


Dodaju kako "poučeni iskustvom iz tog slučaja", upozoravaju na moguće, iznimno negativne, posljedice takvog izbora ne "samo na program, nego i na poslovanje HTV-a". "Takvim je odlukama nanesena nesaglediva šteta, ne samo neovisnosti HRT-u kao najvažnijeg javnog medija, već je i dana 'pljuska' cjelokupnim novinarskim i medijskim slobodama u Republici Hrvatskoj", pišu iz HND-a i dodaju kako, uz ostalo, je to tako i zato što se novinari u privatnim medijima tek pokušavaju izboriti za priliku da utječu na izbor glavnih urednika u svojim redakcijama i to donošenjem redakcijskih statuta.

Za Kumbriju glasalo 75 posto kreativaca sa Hrvatskog radija

Oko odbijanja potvrđivanja Vladimira Kumbrije za glavnog urednika Hrvatskog radija oglasio se i Samostalni sindikat novinara Hrvatskog radija koji je, također, najoštrije osudio postupak programskog vijeća. Objašnjavaju da je za izbor Kumbrije prošlog tjedna glasalo 234 od 384 urednika, novinara i ostalog kreativnog osoblja Hrvatskog radija. "Programsko je vijeće, ignoriranjem volje djelatnika, pokazalo duboko nepoštivanje osoblja izravno uključenog u kreiranje programa", pišu u priopćenju iz SSNHRA.


Smatraju da je tako Programsko vijeće izmanipuliralo novinare i stavilo ih u položaj "pukog uresa demokracije" te da su njihovim glasom tek zadovoljili formu koja mora biti zadovoljena, ali ne i uvažena. "Budući da se još jednom  pokazala besmislenost zakonske odredbe o izjašnjavanju kreativnog osoblja, tražimo izmjene Zakona o HRT-u u tom dijelu. Ta odredba ili treba biti obvezujuća ili ju treba ukinuti", pišu iz Sindikata.

Od članova Programskog vijeća traže da se svaki pojedinačno očituje o glasovanju za glavnog urednika Hrvatskog radija, kojega je podržala Uprava HRT-a, a podržalo 74,78 posto kreativnog osoblja HRA. IZ Sindikata traže i ostavku svih članova vijeća "zgranuti činjenicom da su dvojica članova Programskoga vijeća u svojoj novinskoj kolumni javno priznali kako su se uoči sjednice PV-a 'njih osmero sastali u jednom zagrebačkom kafiću neobavezno'".

"Programsko vijeće nedoraslo funkciji koju ima"

"Štiteći interese novinara i ograđujući se od bilo kakvog pokušaja zloporabe naših stajališta i povezivanje uz bilo koje ime kandidata,  sadašnjih ili budućih, iz 'pljuske' koju ste nam dali iščitavamo nedoraslost Programskog vijeća javnoj funkciji koju ima", zaključuju iz Predsjedništva SSNHRA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.