HND osudio prijetnje i uvrede upućene novinarki N1 televizije

Screenshot: N1

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) je najoštrije osudilo uvrede i prijetnju smrću upućenu novinarki Nataši Božić Šarić, koje je dobila putem društvenih mreža nakon televizijske emisije koju vodi nedjeljom, priopćeno je u ponedjeljak iz HND-a.

Božić Šarić prijetnje je prijavila policiji, a HND od nadležnih tijela traži da hitno pronađu i kazne autora prijetnje, dodaje se.

"Kao što je sama izvijestila, o čemu su pisali i mediji, nakon emisije TNT na televiziji N1, u kojoj se razgovaralo o tjednim događajima, kolegici Božić Šarić je stigla prijetnja - 'tebi treba glavu odsjeć mamicu vam lopovsku'. Pretpostavka je da je razlog prijetnji razgovor o generalu Slobodanu Praljku te njeno pitanje treba li mu oduzeti odličja", navode iz HND-a. Dodaju kako je riječ o "nastavku niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva".

HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 40 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku. Riječ je uglavnom o slučajevima u kojima napadači nisu skrivali identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari osobno ne dobivaju nikakve informacije o tijeku istraga pa čak niti jesu li u nekim slučajevima istrage uopće pokrenute, kažu iz HND-a.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju navodi da o ovom kao i o svakom dosadašnjem pojedinom slučaju obavještavaju hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te traže hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija.

Iz HND-a smatraju kako "ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe". Štoviše, dodaje se u priopćenju, "dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na novinare što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.