KORONAVIRUS

HNB dogovorio razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura

Foto: Patrik Macek/Pixsell

HRVATSKA narodna banka (HNB) dogovorila je s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap, koji omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura, izvijestili su u srijedu iz HNB-a.

Hrvatska središnja banka dogovorila je s ESB-om uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap (engl. swap line), koji će joj stajati na raspolaganju u slučaju potrebe, navodi se u priopćenju.

"Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama", ističu iz središnje banke.

HNB će informirati Europsku središnju banku o upotrebi likvidnosti u eurima stečene kroz valutni swap.

Valutni ugovor o razmjeni bit će aktivan do 31. prosinca 2020. godine, a po potrebi ga je moguće i produžiti, zaključuje se u priopćenju HNB-a. 

Inače, kako bi očuvala stabilnost tečaja kune, središnja je banka u ožujku održala pet deviznih intervencija, u kojima je bankama prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura. Osim toga, HNB je od 19. do 30. ožujka sedam puta prodao devize izravno poslovnim bankama izvan aukcije u ukupnom iznosu od 282 milijuna eura, objavila je središnja banka u mjesečnom biltenu objavljenom krajem prošlog tjedna. 

Plenković: Dobili smo važan i ohrabrujući signal

Premijer Andrej Plenković u srijedu je ocijenio da je uspostava linije za valutni ugovor o razmjeni između Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB) važan i ohrabrujući signal u borbi s posljedicama koronavirusa i u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj.

"Dobili smo važan i ohrabrujući signal kao država koji ima strategiju za uvođenje eura i koja je dio svojih aktivnosti fokusirala na akcijski plan o ispunjavanju kriterija za europski tečajni mehanizam 2 kao predvorje euro grupe. Na tom tragu, poruka o valutnoj razmjeni je izrazito bitna i ohrabrenje Hrvatskoj, ne samo da ustraje na putu uvođenja eura, nego je i u aktualnoj situaciji nova mogućnost u kojoj po prvi puta Hrvatska ima prigodu razmijeniti s ECB-om dvije milijarde eura", rekao je Plenković nakon užega vladina kabineta.

Dodao je da se tako otvara prostor za domaće financijske institucije "na način koji blagotvorno, ohrabrujuće i umirujuće djeluje na financijska tržišta i uopće način za suočavanje s aktualnom krizom".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.