Hillary Clinton najavila oštrije sankcije prema Sjevernoj Koreji

AMERIČKA državna tajnica Hillary Clinton najavila je danas nove, oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje, koje bi trebale spriječiti sjevernokorejski državni vrh u trgovini oružjem na svjetskom tržištu, prenose svjetski mediji.

Clinton je najavu obznanila tijekom službenog posjeta najvažnijem američkom savezniku na tlu Azije, Južnoj Koreji, kojoj je zajedno s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom pružila podršku nakon nedavnog zaoštravanja odnosa između dviju Koreja uzrokovanog sjevernokorejskim torpediranjem južnokorejskog torpednog čamca. U tom je incidentu, koji je dodatno zahladio ionako loše odnose na korejskom poluotoku, poginulo 46 južnokorejskih vojnika, no Sjeverna je Koreja zanijekala upletenost u taj incident.

Državna tajnica je najavila i skore zajedničke vojne vježbe američke i južnokorejske vojske. Govoreći o novim sankcijama, precizirala je kako će se one odnositi prvenstveno na zamrzavanje sjevernokorejske imovine, prekid tajnih veza sjevernokorejske vojske s "neugodnim akterima" na Bliskom istoku i blokadu ilegalnog uvoza luksuznih roba, posebno skupih cigareta, pića i egzotične hrane na tlo Sjeverne Koreje.

Ilegalnom trgovinom luksuznih roba, u koju je masovno uključena politička elita Sjeverne Koreje, zemlja financira svoj nuklearni program, tvrdi Clinton, a najnovije sankcije trebale bi zatvoriti taj izvor financiranja, jednako kao i najavljeno "rezanje" diplomatskih privilegija sjevernokorejskih diplomata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.