17 godina HDZ-ovci upravljaju nepostojećim deponijem. Sad su dali 1.5 mil. kn za PR

Foto: Regionalni centar čistog okoliša

JAVNA tvrtka koja već 17 godina u dalmatinskom zaleđu upravlja nepostojećim Centrom za gospodarenje otpadom, nedavno je za 1.5 milijuna kuna angažirala firmu, koja često dobiva poslove od HDZ-a, da za taj imaginarni, nikad izgrađeni kompleks odlagališta vodi odnose s javnošću. 

U 17 godina nisu otkupili ni zemlju za izgradnju odlagališta

Puni naziv županijske firme je Regionalni centar čistog okoliša. U zadnja dva desetljeća cilj joj je bio izgraditi odlagalište u Lećevici, zaleđu Kaštela i Splita, no umjesto toga, od dana osnutka 29. travnja 2005., nije otkupljena čak ni zemlja za gradnju objekta kojim bi zaposlenici koji sve ove godine uredno primaju plaće upravljali.

15 hektara dala im je država, a 10 hektara vlasnici, privatne osobe, odbijaju prodati. Tvrtka svaku godinu završi u minusu od jedan do dva milijuna kuna, taman koliko su koštale nedavno naručene komunikacijske usluge.

Da budemo precizni, samo prošle godine imali su gubitak od 2.575.120,53 kune, a posao koji su sklopili s PR tvrtkom težak je 1.577.080,05 kuna.

U minusu su 16.7 milijuna kuna, Županija im je sad dala još 18 milijuna kuna u kešu

Preneseni gubitak tvrtke Regionalni centar čistog okoliša iz prethodnih godina iznosi 16.711.033 kune. 

Imaju urede u Splitu, osam stalno zaposlenih, direktora HDZ-ovca Ivana Vukorepu - nekadašnjeg tajnika županijskog ogranka stranačke Mladeži, i čitav nadzorni odbor, opet na čelu s HDZ-ovcem, za čije naknade članova godišnje ode od sto do 150 tisuća kuna. Županijska su firma, a i Županijom, jasno, upravlja HDZ.

Samo ove godine HDZ-ova Županija uplatila im je 18 milijuna kuna

Županija im je upravo u lipnju ove godine povećala temeljni kapital uplatom u novcu od 18.012.281,00 kuna, pa tako sad više ne iznosi 23.570.000,00 kuna, već 41.582.200,00 kuna. Svake godine im povećavaju temeljni kapital za nekoliko milijuna kuna.

Vukorepa, najnoviji direktor Regionalnog centra čistog okoliša dužnost je preuzeo ove godine, no prije njega neuspješnim projektom su upravljali likovi poput HDZ-ova načelnika Lećevice Ante Barana o čijem je znanstvenom radu na fakultetu u Osijeku pisao Indexov novinar Vladimir Matijanić.

>> HDZ-ovac napisao znanstveni rad u Osijeku. Nema pojma o misliocu kojeg spominje

Baran je upravljao tvrtkom šest godina, da bi ga naslijedio HDZ-ov Tomislav Šuta koji danas upravlja splitskim Vodovodom i kanalizacijom.

PR tvrtka radila je stranicu Koronavirus.hr za 1.1 milijun kuna

A tvrtka koja je dobila posao održavanja dobrih odnosa s javnošću za nikad izgrađeno odlagalište, Media Val, široj javnosti postala je poznata kad je bez natječaja radila stranicu Koronavirus.hr za oko milijun kuna. Taj se posao Ministarstva zdravstva Vilija Beroša (HDZ), dodijeljen bez ikakvog natječaja.

>> Beroš agenciji bez natječaja isplatio 1.1 milijun kuna za stranicu koronavirus.hr

Računalni stručnjaci kritizirali su kako je riječ o klasičnom web portalu koji bolji student može kreirati u jednu večer, uzevši pritom podatke iz javnih izvora.

PR tvrtka je radila i kampanju za HDZ-ova nestranačkog kandidata u Splitu

Media Val je ove godine radila i kampanju za HDZ-ova nestranačkog kandidata Zorana Đogaša na zadnjim lokalnim izborima u Splitu, za što joj je isplaćeno 195.709,74 kuna, prema podacima DIP-a.

A prema podacima Državne riznice, iz proračuna Ministarstava za intelektualne i ostale usluge od 2014. godine do danas Media Valu je isplaćeno 3.845.983 kuna, uključujući stranicu Koronavirus.hr.

Angažmanu Media Vala u Regionalnom centru čistog okoliša prethodio je natječaj. Javile su se tri tvrtke. Uprava deponija u odluci o odabiru navela je da je Media Val imao jedinu valjanu ponudu. U odgovoru na naš upit spominju kako su oni cijenom bili najprihvatljiviji, iako je prema kriterijima natječaja cijena određivala tek 40 posto, a iskustvo stručnjaka 60 posto najbolje ponude:

"Procijenjena vrijednost nabave u predmetnom otvorenom postupku javne nabave za Usluge vođenja odnosa s javnošću na području informiranja, komunikacije i vidljivosti projekta Centar za gospodarenje otpadom u trajanju od 36 mjeseci bila je 1.500.000 kuna (bez PDV-a). Ponuda agencije Media Val bila je niža od procijenjene vrijednosti te je nakon provedenog postupka pregleda i ocjena pristiglih ponuda ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija u iznosu od 1.261.664,04 kuna (bez PDV-a), što je ujedno i vrijednost Ugovora, a što s uključenim PDV-om po stopi od 25% iznosi 1.577.080,05 kuna", kazali su iz uprave HDZ-ova deponija.

Ponuda Media Vala došla je sedam dana nakon ponude konkurentske tvrtke. Jedna prijavljena tvrtka odbijena je jer nije dostavila jamstvo za ozbiljnost ponude, a druga jer nije dokazala dovoljnu stručnost.

Djelatnici Media Vala stručnost su dokazali radeći i za tvrtke poput Zagrebačkog holdinga, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tvrtke EKO d.o.o. za gospodarenje otpadom i predsjedništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Za odnose s javnošću nepostojećeg deponija dobivaju 1.577.080,05 kuna 

Iz Regionalnog centra čistog okoliša dodaju da je na temelju provedenog postupka u rujnu 2018. godine ugovor potpisan u veljači 2019. godine, ali da je na snagu stupio tek 1. kolovoza 2020. godine. 

"Stupio je na snagu nakon što smo sklopili Ugovor o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je bio preduvjet za izdavanje naloga za početak izvršenja usluga od strane tvrtke Media Val. Samim time, ugovorni rok od 36 mjeseci počeo je teći od 1. kolovoza 2020., što znači da Ugovor ostaje na snazi do 31. srpnja 2023. godine", poručili su.

Nitko od osam djelatnika nije se sposoban obraćati javnosti 

Zanimalo nas je koliko zaposlenih ima Regionalni centar čistog okoliša i je li itko od zaposlenika sposoban obratiti se javnosti? Što uopće rade zaposlenici ako centar nije niti izgrađen zadnjih 17 godina, a tvrtka postoji? 

"Centar trenutno zapošljava 8 djelatnika, od kojih su dvije djelatnice na rodiljnom dopustu. Svaki djelatnik ima jasno definirana zaduženja u skladu s godišnjim Planovima poslovanja Društva, a odnose se na projektne tehničke, pravne i financijske poslove, vođenje aktualnih ugovora te provedbu svih aktivnosti potrebnih za realizaciju Projekta", odgovorili su.

Tvrtka Media Val vodi im Facebook, piše priopćenja za medije...

Upitali smo i što je sve do sada Media Val radio za nikad izgrađeni Centar. Nabrojali su izrade raznih komunikacijskih strategija, pisanje priopćenja i zakup lokalnih medija: 

"Priprema 9 priopćenja za medije, izvještavanje u skladu sa zahtjevima za EU sufinancirane projekte, izrada 54 dvotjednih izvještaja, izrada 24 mjesečnih izvještaja, izrada 8 kvartalnih izvještaja, oblikovanje, izrada i dostava promotivnih materijala (djelomično), izrada dva roll-upa projekta, plan izrade i izrada multimedijskih sadržaja (kontinuirano, po potrebi), mjesečni plan objava i izrada sadržaja za web stranicu: 42 teksta, mjesečni plan objava i izrada sadržaja za Facebook stranicu uz zakup prostora na društvenim mrežama, plan tema i pisanje mjesečnog bloga: 24 teksta, fotografiranje i snimanje (po potrebi), informiranje ciljnih javnosti s ciljem jačanja vidljivosti projekta, edukativni i/ili informativni sponzorirani članci na najposjećenijim portalima od lokalnog značaja (4 članka), zakup bannera na internetskim portalima od lokalnog značaja (dvije kampanje u trajanju od po 7 dana), mjesečno praćenje i analiza medija (kontinuirano, na mjesečnoj razini), kontinuirano praćenje medijskih objava (press clipping) te priprema 24 izvješća o pisanju medija", kažu iz Regionalnog centra čistog okoliša. 

"Osim navedenog, Izvršitelji sudjeluju na redovitim mjesečnim sastancima za koje su u obvezi pripremiti popis izvršenih aktivnosti u periodu od prethodnog sastanka kao i zapisnik sa sastanka", dodaju.

Tvrtka nema prihoda, ali ima razne odjele, skupštinu, nadzorni odbor...

Tvrtka koja bi trebala biti smještena u Lećevici ima upravu, Skupštinu društva, Nadzorni odbor društva, zatim Ured uprave, Odjel za pripremu i praćenje provedbe projekata, Odjel za provedbu projekata i Odjel za ekonomsko-financijske poslove. Bave se pripremom dokumentacije i izgradnjom Centra kojim će jednog dana upravljati. Sve to navodi se u izvješćima o radu. 

"Projekt obuhvaća ulaganje u izgradnju CGO na lokaciji Kladnjice u općini Lećevica, izgradnju šest pretovarnih stanica koje se nalaze u Splitu, Sinju, Zagvozdu, na Braču, Hvaru i Visu. Društvo u ovoj fazi nema vlastitih prihoda jer će se oni početi ostvarivati tek kada Društvo projekt materijalizira i to izgradnjom i puštanjem u rad projektnih tehničko-tehnoloških rješenja, tj. Centra s pretovarnim stanicama", navode u izvješću o radu iz 2021. godine.

Financiraju ih EU, Županija i Fond za zaštitu okoliša

Projekt sufinancira EU u iznosu od 71 posto odnosno 322.498.130 kuna bez PDV-a, zatim Fond za zaštitu okoliša s 86.218.156 kuna bez PDV-a odnosno 19 posto ukupnog iznosa i osnivač, Splitsko-dalmatinska županija s 10 posto, što bi bilo 45.412.920 kuna bez PDV-a.

Stanje sa zemljištem je, doznaje se također iz izvješća o radu, nikakvo. Za otkup parcele gdje bi se Centar trebao nalaziti osigurano je 4.965.331 kunu, vlasnici čestica pozvani su na očitovanje po objavljenoj ponudi, ali nisu je prihvatili. Nisu se složili s cijenama navedenim u nalazima vještaka i procjenitelja.

Odlagalište se još niti ne gradi 

Zanimalo nas je i u kojoj je fazi izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom? 

"U srpnju 2022. godine pokrenuli smo otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1. faza realizacije). Trenutni je rok za dostavu ponuda u navedenom postupku 15. rujna, nakon čega će uslijediti pregled i ocjena ponuda te, u slučaju da u postupku zaprimimo valjane ponude, i odabir, odnosno potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Osim toga, ishođene su građevinske dozvole za tri pretovarne stanice – Sinj, Zagvozd i Brač, za koje nas očekuje pokretanje postupaka javne nabave za izvođenje radova i stručni nadzor", odgovorili su iz RCČO-a.

Lanjski natječaj za izgradnju je poništen 

No, u srpnju prošle godine isto tako je bio raspisan natječaj za projektiranje i građenje koji je ubrzo poništen. Sve pristigle ponude bile su daleko niže od procijenjene nabave. Tvrtka je bila spremna platiti 330.1 milijun kuna bez PDV-a, a ponude su bile višestruko više od traženog.

Pitanje izgradnje Lećevice veoma je važno za čitavu Splitsko-dalmatinsku županiju jer se odlagalište u Splitu, Karepovac, približava kraju svojih kapaciteta.

Njegova sanacija predvidjela je da će se ondje otpad moći taložiti svega par godina nakon sanacije, dok se ne izgradi centar u Lećevici, ali centar u Lećevici se ne gradi, a Karepovac, kako svjedoče mještani Splita, ponovo počinje ispuštati neugodne mirise. Dolazi do ekološkog problema, puno ozbiljnijeg od nabavke PR usluga za 1.5 milijuna kuna, pogotovo ako znamo da se na Karepovcu odlaže i otpad iz susjednih gradova i općina, sve zbog toga što se desetljećima čeka na projekt Lećevica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.