HDZ se lovi za slamku i upire prstom: SDP-ovci, priznajte da ste primali mito

HDZ-ovi zastupnici pozvali su danas policiju i Uskok da što prije pokrenu istragu i ispitaju navode predstavnika njemačke tvrtke Daimler AG, koji tvrde da su plaćali mito hrvatskim dužnosnicima kako bi osigurali kupovinu svojih vatrogasnih vozila.

Frano Matušić i Krunoslav Markovinović iz Kluba zastupnika HDZ-a optužili su danas na konferenciji za novinare bivšu SDP-ovu vladu da su 2003. godine, prilikom raspisivanja natječaja za kupovinu 210 vatrogasnih vozila, od Daimlera primili mito, nakon čega je upravo ona odabrana za isporuku vozila iako je njihova ponuda, kako su rekli, bila skuplja i nepovoljnija od ostalih.

"Sasvim je jasno da je SDP-ova vlada primila mito za sklapanje ugovora o nabavi 210 vatrogasnih vozila", tvrdi Matušić te poziva SDP-ovu vladu, za čijeg je mandata obavljena kupovina, da pomogne u istrazi i da otkrije tko je primio mito i naredio sklapanje ugovora s Daimlerom.

"Ovaj put nismo krivi mi već, kako to vole tvrditi kolege iz SDP-a, strane špijunčine, američke i njemačke, koje su otkrile da je u SDP-u bilo puno nepravilnosti, previše nezakonitih radnji u podjeli resora između koalicijskih partnera", rekao je Markovinović, jedva dočekavši da jednu korupcijsku aferu može skinuti s vrata HDZ-a i natovariti je SDP-u.

Markovinović: Ova mi afera jako sliči na onu Rončevićevu

Markovinović je novinarima objasnio da mu ova afera jako nalikuje na onu s MORH-ovim kamionima, jer je u oba slučaja prvi natječaj vlada poništila zbog nedostatka novca, nakon čega je ugovor sklopljen izravnom pogodbom, uz objašnjenje da je nabava vatrogasnih vozila javni interes.

On je rekao da je "Mercedes očito imao vrlo jak utjecaj" te da vrlo vjerojatno do afere bivšeg ministra Berislava Rončevića ne bi ni došlo da su se kamioni za MORH kupili od Mercedesa.
Bilo bi dobro, objasnio je Markovinović, da se o nekadašnjim odnosima s tvrtkom Mercedes izjasni i bivši predsjednik države Stjepan Mesić, za kojega tvrdi da je često posjećivao tvrtku Daimler te s njihovim predstavnicima vodio česte razgovore.

HDZ, kako su rekli, očekuje da SDP povuče Željka Jovanovića s mjesta predsjednika Vijeća za borbu protiv korupcije te da Zoran Milanović zatraži ostavku riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, za kojega tvrde da je upleten u jednu drugu aferu, onu o riječkim tržnicama.

"Istina konačno isplivava, ali ovdje neće doći do zastare, kao što je, nažalost, došlo kod nekih navodnih kriminalnih radnji u Tržnicama Rijeka, jer je posao s tvrtkom Daimler sklopljen 2003.", poručio je Matušić, a Markovinović je izjavio da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Državnom odvjetništvu predati i dokumentaciju o spornoj nabavi vatrogasnih vozila u Istri, koja nije povezana s aferom Daimler.

SDP odgovara: Nismo mi HDZ, nećemo nikoga štititi

Na prozivke iz HDZ-a odgovorio je Nenad Stazić koji kaže da u SDP-u nitko nije zaštićen. "Podržavamo Uskokovu istragu. Naša stranka neće ništa prikrivati niti ikoga štititi. Nismo mi HDZ", kazao je Rončević i dodao da SDP-ovci prvi žele da se utvrdi je li netko primao mito, koji je iznos primio i zašto ga je primao.

Pokretanje Uskokove istrage u slučaju nabave 210 vatrogasnih vozila komentirao je i šef SDP-a Zoran Milanović.

"Riječ je o jako ozbiljnoj izjavi o navodnoj korupciji u povodu isporuke i posla oko 210 vatrogasnih vozila u Hrvatskoj. SDP traži žurnu istragu i prikupljanje podataka, jer, ponavljam, riječ je o jako ozbiljnoj izjavi izrečenoj pred jednim američkim sudom u okviru nagodbe tvrtke Daimler s američkim vlastima. Ako je to istina, očekujemo da to utvrde hrvatski organi i to u suradnji s predstavnicima tvrtke Daimler u Hrvatskoj.  SDP traži hitnu istragu! Ponavljam, riječ je o vrlo ozbiljnoj izjavi i mi tražimo žurnu istragu i prikupljanje podataka, bez obzira na to što je to bilo 2003. godine", rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.