HDZ o osuđenom silovatelju Mraoviću: Napustio nas je sokol

Foto: FaH/Facebook

HDZ GOSPIĆ na Facebooku je objavio status kojim se oprašta od Jose Mraovića, osuđenog silovatelja i jednog od osnivača HDZ-a u Lici. Mraović se, podsjetimo, zadnjih dana u riječkoj bolnici liječio od koronavirusa.

"Danas je tužan dan za sve utemeljitelje hrvatske države"

"Napustili su nas Joso Mraović i Mile Mraović. Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog Jose i pokojnog Mile. Danas je tužan dan za sve utemeljitelje HDZ-a i hrvatske države, danas je tužan dan za sve hrvatske branitelje Gospića i Bilaja. Neočekivano su nas napustila dva istinska domoljuba, dva sokola koji su od samih početaka stvaranja hrvatske države učestvovali u svim bitnim procesima. Drage obitelji Mraović ponosni smo što smo s Josom i Milom učestvovali u stvaranju jedine nam domovine te vam ovim putem u ime svih utemeljitelja HDZ-a iz grada Gospića dajemo iskrenu sućut. Joso i Mile će zauvijek biti s nama i u našim srcima. Vaša Zajednica utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije", stoji u objavi HDZ-a Gospić. 

 

Napustili su nas Joso Mraović i Mile Mraović Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog...

Posted by HDZ Gospić on Monday, November 9, 2020

 Notorna presuda o "ličkom rukovanju"

Gospićki HDZ tako je prozvao osuđenog silovatelja "istinskim domoljubom" i "sokolom".

Podsjetimo, Mraović je široj javnosti poznat po slučaju iz 2005. godine, kad ga je američka košarkašica Ilisha Jarrett optužila da ju je silovao.

Sudac ga je oslobodio. U obrazloženju presude koju je izrekao sudac Branko Milanović stoji kako guranje prsta u anus ne može imati značaj radnje izjednačene sa silovanjem, budući da nisu korišteni spolni organi.

"U ovom slučaju ni prst, ni anus, nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem. U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem", objasnio je tada sudac Milanović. Zbog ovakvog obrazloženja presude u javnosti se kasnije ustalio pojam "ličko rukovanje".

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Gospiću kojom je Joso Mraović bio oslobođen za silovanje američke košarkašice. U svom obrazloženju Vrhovni sud naveo je da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da nasilno zavlačenje prsta u anus nema značaj spolne radnje izjednačene sa spolnim odnošajem. Smatrali su da je Mraović prstom penetrirao u analni otvor žrtve, čime je htio zadovoljiti svoj spolni nagon, što je kazneno djelo silovanja, odnosno radnje izjednačene sa silovanjem.

Na kraju je osuđen na dvije godine zatvora. U zatvoru je proveo 20 mjeseci. Pušten je 2011.

2018. se govorilo o njegovom članstvu u HDZ-u

U ljeto 2018. godine u medijima se pisalo kako je Mraović opet član HDZ-a. Plenković je to demantirao. No Nova TV objavila je tada dokument na kojem se vidi njegovo ime u bazi HDZ-ovog članstva. Sam Mraović tada je rekao da je član. Tih je dana i viđen u prostorijama ličkog HDZ-a.

"Ništa, svratio da vidim što se događa i otišao. Mislio sam pomoći, ali vidim da se ne isplati. Neću i gotovo, priča završena. Jesam član, i dalje smatram da jesam, neka priča tko god što želi", govorio je tada Josip Mraović o svom posjetu stranci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.