Haško tužiteljstvo zatražilo proširenje optužnice protiv Mladića

GLAVNI tužitelj haškog suda Serge Brammertz kazao je kako nema razloga vjerovati da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi izvan Srbije, javlja RTS.

"Vrlo detaljno analiziramo zašto do uhićenja nije došlo", dodao je. Komentirajući donošenje Deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, Brammertz je rekao da ta gesta vlasti Srbije neće biti spomenuta u idućem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, koji će biti podnesen u srpnju. Brammertz je kazao kako je spomenuta Deklaracija politička izjava za koju se nada da nije napravljena samo zato da se zadovolji Haški tribunal.

Planirao, potpirivao i naređivao zločine

Istovremeno s posjetom Brammertza Beogradu, haško tužiteljstvo objavilo je kako je zatražilo proširenje optužnice protiv Ratka Mladića. Izmijenjena optužnica koncentrirana je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata diljem BiH, kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tijekom opsade Sarajeva, genocid u Srebrenici i zatočivanje osoba u svibnju 1995.

Prema prijedlogu izmijenjene optužnice, Mladić i Karadžić bili su na čelu udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata s teritorija za koji su bosanski Srbi tvrdili da je njihov.

"Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, djelovao u sprezi s drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama. Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su sudjelovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine", stoji u prijedlogu izmijenjene optužnice.

Podsjećajući da je od prvih zločina spomenutih u optužnici prošlo 18 godina, a da je Mladić optužen još u lipnju 1995., haško tužiteljstvo je ocijenilo da "njegovo uhićenje puno kasni".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.