Haški sud odgovorio na prijetnje Rusije

Foto: EPA

Međunarodni kazneni sud (ICC) sa sjedištem u Haagu odgovorio je na prijetnje Rusije, izražavajući žaljenje zbog pokušaja zemlje da opstruira "međunarodne napore da se osigura odgovornost" za kršenja međunarodnog prava.

"Predsjedništvo Skupštine naglašava da Sud, njegovi izabrani dužnosnici i njegovo osoblje imaju snažnu potporu Skupštine država stranaka Rimskog statuta", stoji u priopćenju. "Ponovno potvrđujemo njegovo puno povjerenje u Sud kao neovisnu i nepristranu pravosudnu instituciju i ponavljamo našu snažnu predanost održavanju i obrani načela i vrijednosti sadržanih u Rimskom statutu i očuvanju njegovog integriteta bez ikakvih prijetnji", dodaje se u priopćenju.

Rusija otvara kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca Haškog suda

Podsjetimo, ruski Istražni odbor priopćio je da je otvorio kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za kaznenu odgovornost ruskog predsjednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužitelja ICC-ja pokazuju znakove kaznenog djela prema ruskom zakonu, priopćio je Odbor istaknuvši da je tu riječ o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i "pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi".

Ruski potez je simbolična gesta prkosa kao odgovor na nalog za uhićenje Putina, kojim su on i povjerenica za dječja prava optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-ja nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, s obzirom na to da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.