Hasim Thaci: Tadić treba priznati Kosovo ako Srbija želi u Nato i EU

HASHIM Thaci, kosovski premijer, izjavio je da srpski predsjednik Boris Tadić treba priznati neovisno Kosovo želi li Srbija ući u NATO i EU, piše tjednik Nin, a prenosi agencija FENA.

Thaci je u intervjuu kazao kako se Srbija prema Kosovu ne ponaša u skladu sa zapadnim standardima razvoja dobrosusjedskih odnosa, već u skladu s mentalitetom Slobodana Miloševića. "Gotovo trogodišnji pregovori s Beogradom su završili i Kosovo je neovisna i suverena država. Nema povratka nazad. Teritorijalna cjelovitost je nepovrediva i međunarodno priznata. San o podjeli loš je san Miloševićeva mentaliteta koji još živi u nekim krugovima u Beogradu", rekao je kosovski premijer.

"Svako je priznanje važno, a priznanje Srbije bilo bi posebno važno jer trebamo završiti mračno poglavlje u odnosima između naših dviju zemalja i usredotočiti se na integriranje u NATO i EU", kazao je Thaci.

Thaci dobio potvrdu od visokih dužnosnika da će Beograd priznati Kosovo
 
Na pitanje što očekuje od odluke ICJ-a, Thaci je rekao kako se nada realnoj presudi u skladu sa stvarnošću na Kosovu, koja mu otvara mogućnost integriranja u NATO i EU, kao i za raspravu sa Srbijom o praktičnim pitanjima. Kosovski premijer također je rekao kako su mu neki visoki dužnosnici u vlasti u Beogradu osobno potvrdili da će Beograd jednog dana priznati Kosovo.

Borko Stefanović, politički direktor srpskog ministarstva vanjskih poslova, u izjavi za Radio B92 Thacijevu je izjavu nazvao glupošću te dodao kako je "siguran da nitko iz državnih vlasti ne bi pogazio ustav i prekršio zakon".

Stefanović: Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova

Ocijenivši da takve poruke služe za "unutarnje potrebe u samoj pokrajini", Stefanović je ponovio kako Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova i njezine posljedice te da će se boriti da se postigne rješenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.