Hashim Taqi tvrdi: Spreman sam na susret s Borisom Tadićem

KOSOVSKI premijer Hashim Taqi izjavio je danas agenciji Reuters da je spreman na susret s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, a dodao je i kako kosovska vlada neće silom tjerati Srbe na sjeveru zemlje da se integriraju u društvo, prenosi Blic.

"Neće biti nasilja ili jednostranih poteza, nego samo dijaloga i suradnje", rekao je Taqi u intervjuu, dodajući da će sve biti ostvareno u suradnji sa međunarodnom zajednicom, NATO-om i ekonomskim institucijama.

Kosovski premijer je potvrdio i da namjerava sudjelovati na regionalnoj konferenciji koja se krajem ožujka održava u Sloveniji, na koju je pozvan i Tadić te da je preman pružiti ruku predsjedniku Tadiću i razgovarati s njim.

"Mi smo lideri koji moramo prošlost ostaviti za sobom"

"Nemam dilemu i neću oklijevati rukovati se sa bilo kojim liderom koji je izabran na demokratski način, uključujući Tadića", rekao je Taqi, naglasivši pritom da su oni lideri koji prošlost moraju ostaviti za sobom i koncentrirati se na budućnost.

Tači je rekao da je spreman za borbu protiv korupcije u najvišim razinama vlasti na Kosovu, ocjenjujući pritom i da je to "bolest koju su naslijedili" te da "neće biti kompromisa u borbi protiv korupcije".

Premijer Belgije Yves v Leterme izjavio je danas u Prištini nakon susreta s Taqijem da je budućnost Kosova u Europskoj uniji i da će njegova država, koja je među prvima priznala Kosovo, poticati druge zemlje da priznaju nezavisnost Prištine.

"Budućnost Kosova je u EU, iako taj put sada izgleda težak i sa mnogo prepreka. Belgija je spremna pomoći Kosovu na tom putu. Integracija Zapadnog Balkana neće biti kompletna bez Kosova", rekao je Leterme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.