Hashim Taqi: Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom

KOSOVSKI premijer Hashim Taqi izjavio je kako uskoro očekuje dobre međudržavne odnose sa Srbijom, naglasivši kako se njegova zemlja zalaže da to budu odnosi dvije nezavisne i suverene države, prenosi beogradski Blic.

Taqi je u Prizrenu podsjetio kako je Kosovo nezavisna i demokratska država te da on osobno očekuje da će Beograd i Priština graditi dobre međudržavne odnose u bliskoj budućnosti.

Također je rekao kako su Kosovo i međunarodna zajednica zajednički stvorili strategiju za rješenje problematične situacije na sjeveru Kosova, gdje živi veliki broj Srba.

Glavni cilj te strategije je jačanje suvereniteta i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, jačanje zakonitosti na cijelom teritoriju Kosova, kao i dobrobiti građana.

"Jučer sam rekao i danas ponavljam da će vlada osigurati poseban fond za ostvarivanje strategije za integraciju sjevera u institucije Kosova", naveo je Taqi.

Srbija, s druge strane, nezavisnost Kosova ne želi priznati, a pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu podnijeli su i tužbu kojom žele osporiti pravo Kosova na proglašenje nezavisnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.