Libanonski premijer najavio povratak iz Saudijske Arabije: "Ostavkom sam htio izazvati šok"

Foto: Hina
 
LIBANONSKI premijer Saad Hariri, koji je prije tjedan dana dao ostavku u Saudijskoj Arabiji, izjavio je u nedjelju da se uskoro vraća u Libanon i da je u Saudijskoj Arabiji slobodan.
 
"Ovdje sam slobodan. Ako želim sutra otputovati, to mogu učiniti", rekao je Hariri u intervjuu koji je u Rijadu dao televiziji Budućnost, bliskoj njegovoj stranci.
 
To je njegova prva izjava nakon što je 4. studenoga iznenada podnio ostavku. Predsjednik Michel Aoun ostavku još nije prihvatio, kazavši da o tomu želi razgovarati s premijerom osobno.
 
"Hezbollah mora poštivati neutralnost Libanona"
 
S obzirom na to da je s dužnosti odstupio u glavnome saudijskom gradu, Libanonci su pomislili da je Hariri zadržan u Saudijskoj Arabiji. No, službeni Rijad opovrgnuo je informaciju da je Hariri u kućnom pritvoru. 
 
"Uskoro se vraćam u Libanon kako bih pokrenuo potrebne ustavne procedure", rekao je Hariri i dodao da je ostavku dao u interesu svoje zemlje.
 
No, istaknuo je da, ako povuče svoju odluku, proiranski pokret Hezbollah mora poštivati politiku neutralnosti Libanona u regionalnim sukobima. Rekao je da bi se njegova zemlja u suprotnom mogla suočiti s arapskim sankcijama.
 
"Moja ostavka je poziv za buđenje Libanonu"
 
Hariri je priznao da ostavku nije dao "na uobičajen način" i da je htio izazvati "pozitivan šok" u svojoj zemlji. "Moja ostavka je poziv za buđenje Libanonu", rekao je.
 
Ranije u nedjelju predsjednik Aoun je rekao kako vjeruje da je sloboda premijera Haririja u Saudijskoj Arabiji ograničena.
 
Borba za prevlast između Irana i Saudijske Arabije 
 
Hariri je u televizijskom prijenosu u prošlu subotu podnio ostavku kazavši kako sluti zavjeru čiji je cilj njegovo ubojstvo. Pritom je kritizirao Iran i njegova libanonskog saveznika Hezbollah.
 
Libanonska javnost bila je šokirana njegovom izjavom i počelo se nagađati da su ga Saudijci prisilili na ostavku, usred velike čistke u kojoj princ Mohammed bin Salman eliminira protivnike. 
 
Njegova ostavka postavila je Libanon u središte borbe za premoć na Bliskom istoku između konzervativne sunitske monarhije Saudijske Arabije i šijitskog Irana. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.