HANFA pala s Marsa: Tipurić preko tajnog društva vlasnik Dalekovoda od 2005. godine



HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) došla je do saznanja kako bivši dekan Ekonomskog fakulteta te jedan od aktera afere Indeks, Darko Tipurić na neposredan način u posljednjih šest godina kontrolira  tvrtku Dalekovod i to preko svojih partnera i tvrtki koje su zajedničkim i tajnim djelovanjem kontrolirali poslovanje Dalekovoda. 

Kao konzultant HEP-a naručivao poslove od Dalekovoda

Podsjetimo kako je svojedobno Dalekovod s HAC-om i HEP-om, gdje je Tipurić bio stručni konzultant, u zadnjih šest godina ugovorio poslove vrijedne približno milijardu eura. Tipurić je u to vrijeme bio stručni konzultant Uprave Hrvatske elektroprivrede koja je slovila kao najveći poslodavac Dalekovoda.

Naime, HANFA je obavljajući nadzor u Dalekovodu došla do saznanja da je grupacija u kojoj je i Tipurić djeluje zajednički te da su prešli 25 posto vlasništva nad Dalekovodom, a samim time nastala je obveza za preuzimanje cijele tvrtke.  Osim Tipurića u društvu su: Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi, tvrtka BMK i partneri, KLT i partneri, CTG d.o.o., Credos d.o.o. te Telegra d.o.o. iz Svete Nedjelje. Hanfa u svom obrazloženju navodi da je Tipurić uložio prigovor no on je odbijen.

Nakon godina medijskih napisa napokon i potvrda


Tipurić je samo osporavao da je on osobno, odnosno kao fizička osoba u konkretnom slučaju sudjelovao u zajedničkom djelovanju u vezi stjecanja dionica Ciljnog društva, te ističe da kao imatelj poslovnih udjela u pojedinim društvima u istima nije mogao voditi poslove, a niti je utjecao na članove uprava tih društava. No, Hanfa je dokazala suprotno.

Darko Tipurić dugo je slovio kao jedna od ključnih osoba pretvorbe i privatizacije Dalekovoda, a medijski napisi posljednjih godina povezali su ga kao vlasnika te tvrtke. HANFA je danas dala za pravo tim tekstovima, ali i nalazu Državne revizije koja je davno utvrdila sve manjkavosti netransparentne privatizacije Dalekovoda.

Kako su dokazali tajno udruženje

"Zajedničko djelovanje naprijed navedenih fizičkih i pravnih osoba utvrđeno je temeljem prikupljene dokumentacije, analize njihovih poslovnih odnosa, analize stjecanja i otpuštanja dionica Ciljnog društva, iskaza saslušanih svjedoka, te očitovanja stranaka u postupku, slijedom čega je utvrđeno da su se navedene osobe sporazumjele usklađeno djelovati u svezi sa stjecanjem dionica Ciljnog društva i ostvarivanjem prava glasa prema Ciljnom društvu, što su onda i realizirale kroz pravne osobe nad kojima imaju kontrolu", navodi Hanfa u svom obrazloženju.

Povezanost tvrtki i osoba koje su zajednički djelovale Hanfa dokazuje vrlo detaljno s nizom postupaka i zajedničkih projekata poput onog o provođenje ESOP programa u Dalekovodu, pa do stjecanja stjecanje dionica Dalekovoda od strane društava Credos d.o.o. i CTG d.o.o., pa stjecanje udjela u društvu Credos d.o.o. od strane društva Credos Consult d.o.o. pa ssnivanje i dokapitalizacija društava BMK i partneri d.o.o. i KLT i partneri d.o.o. da bi se na kraju došlo do usklađenog djelovanja nakon nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Udruženje prešlo prag

"Dakle, kako je uspostavljanje odnosa zajedničkog djelovanja izjednačeno sa stjecanjem dionica s pravom glasa, a nadzorom je utvrđeno da su se Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić sporazumjeli da će kroz povezana društva – BMK i partneri d.o.o., KLT i partneri d.o.o., CTG d.o.o., Credos d.o.o. i Telegra d.o.o., stjecati dionice Ciljnog društva i iz istih ostvarivati većinu glasova na Glavnim skupštinama Ciljnog društva, to je za sve osobe koje su sudjelovale u uspostavljanju odnosa zajedničkog djelovanja nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Ciljnog društva, bez obzira jesu li u trenutku prelaska praga bili imatelji dionica Ciljnog društva", navodi Hanfa u svojoj odluci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.