Grlić Radman pozvao na deeskalaciju sukoba u Gazi

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je danas nakon susreta s bugarskom kolegicom Marijom Gabrijel kako Hrvatska i Bugarska imaju bliska stajališta i slične interese unutar EU-a i NATO-a.

“I danas smo potvrdili bliskost naših stajališta. Imamo slične interese u savezima kojima pripadamo i nastavit ćemo suradnju upravo na jačanju tih širih okvira u kojima se danas nalazimo poput EU-a i NATO-a”, kazao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije sa zamjenicom predsjednika vlade i ministricom vanjskih poslova Bugarske Marijom Gabriel.

"Prijateljski odnosi bez otvorenih pitanja"

Grlić Radman je poručio kako su hrvatsko-bugarski odnosi uvijek bili “iznimno prijateljski, bez otvorenih pitanja”. Gabrijel je istaknula kako su Hrvatska i Bugarska “prijatelji i saveznici” koji dijele iste vrijednosti. Grlić Radman je kazao kako “važnu komponentu suradnje unutar EU-a predstavlja briga o sigurnosti njenih vanjskih granica”.  

Bugarska, kazao je šef hrvatske diplomacije, može računati na hrvatsku podršku u nastojanju da postane punopravna članica šengenskog područja i europodručja, dok Zagreb i Sofija žele pristupiti OECD-u te se međusobno podržavaju. Posebno je naglasio kako cijeni bugarsku podršku europskom putu Bosne i Hercegovine. 

Gabrijel se zahvalila Grliću Radmanu na hrvatskoj podršci bugarskom nastojanju da pristupe eurozoni i šengenskom prostoru.

Pitanje proširenja EU, sukob u Gazi

Grlić Radman i Gabrijel složili su se i da je potrebno nastaviti proces proširenja Europske unije na jugoistok Europe, ali uz, kazao je Grlić Radman, ispunjavanje kriterija, poštivanje vladavine prava, dobrosusjedske odnose, poštivanje nacionalnih manjina i usklađenost vanjske i sigurnosne politike s EU-om.

Gabrijel je izrazila zadovoljstvo i što postoji slaganje između Zagreba i Sofije po pitanju potrebe nastavka podrške Ukrajini i po pitanju rata u Gazi.

Grlić Radman je apelirao na deeskalaciju u Gazi te je izrazio zabrinutost zbog mogućeg prelijevanja sukoba.

“Upravo ovakve globalne krize podsjećaju koliko je važna stabilnost i sigurnost našeg neposrednog susjedstva zapadnog Balkana. Zato je važan ključan nastavak procesa proširenja Europske unije”, kazao je šef hrvatske diplomacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.