Grlić Radman i Krivokapić na Visu otkrivaju spomen-ploču admiralu Baroviću

Foto: Hina

ŠEF hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i crnogorski kolega Ranko Krivokapić otkrit će danas na otoku Visu spomen-ploču crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, koji se oglušio na naredbu bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Šef hrvatske diplomacije primio je danas crnogorskog kolegu Ranka Krivokapića, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Održali su sastanak na Zrinjevcu, a potom se uputili na otok Vis gdje će, zajedno s ministrima obrane, sudjelovati na otkrivanju spomen-ploče crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću u Samogoru na Visu. Grlić Radman je istaknuo da je za odnose Hrvatske i Crne Gore "važno njegovati kulturu sjećanja".

"Admiral Barović je radije odabrao vlastitu smrt nego sudjelovati u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku", istaknuo je hrvatski ministar. 

Barović je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo nakon što je odbio naredbu vrha bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Europski put Crne Gore 

Crna Gora je otvorila sva poglavlja s Europskom unijom i najdalje je dogurala do vrata Unije. 

Grlić Radman je ponovio da Hrvatska "daje punu potporu europskom putu Crne Gore" i nastavit će joj pružati "stručnu i tehničku pomoć". 

Hrvatski ministar je istaknuo da je Crna Gora usklađena s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije, što smatra važnim u jeku ruske invazije na Ukrajinu, dok je Krivokapić napomenuo da je "biti uz Ukrajinu, biti na pravoj strani povijesti". 

Šef crnogorske diplomacije osvrnuo se na poziciju Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a i poručio da je "stabilna i snažna Hrvatska jamac sigurnosti za ostatak Balkana". 

Energetska suradnja

Rat u Ukrajini unio je energetsku nesigurnost u zemlje uoči zimske sezone grijanja. Europske zemlje nastoje se odreći ruskih energenata i okrenuti se alternativnim pravcima. 

Krivokapić je podsjetio na Jonsko-jadranski plinovod kojim će se produbiti energetska suradnja Hrvatske i Crne Gore, ali je kritizirao što je još "u idejnoj fazi" i "neopravdano kasni" zbog Albanije i Crne Gore. 

Komentirajući produbljivanje energetske suradnje Grlić Radman je rekao da Hrvatska "podržava da idejna rješenja prerastu u izvedbena rješenja". 

Neriješeno pitanje jedrenjaka Jadran

Neriješeno pitanje koje još opterećuje odnose dviju zemalja je školski jedrenjak Jadran.

Grlić Radman je obećao da će Zagreb i Podgorica "naći rješenje koje će zadovoljiti obje zemlje". Krivokapić smatra da se na brodu trebaju vijoriti zastave obje zemlje i da nada se da će brod Jadran omogućiti "ujedinjenje hrvatske i crnogorske ratne mornarice u NATO-u". 

Split je bio matična luka školskog jedrenjaka Jadrana prije nego što je otplovio na remont u Crnu Goru 1991. i ostao u toj zemlji do danas. 

Krivokapića je prije odlaska na Vis primio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Političari su razgovarali o situaciji u Crnoj Gori i europskom putu te zemlje. Jandroković je ponovio spremnost na daljnju pomoć Crnoj Gori u vidu prenošenja znanja i iskustava iz procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, priopćio je njegov ured. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.