Grčki svećenici više neće biti državni službenici

Foto: EPA

GRČKA je ovog utorka sklopila dogovor s Grčkom pravoslavnom crkvom o plaćama svećenika, koje su se dosad tretirale na jednak način kao i one ostalih državnih službenika. Prema tom dogovoru, oko deset tisuća svećenika i pomoćnog osoblja više neće biti na državnoj platnoj listi, iako će im se plaće nastaviti isplaćivati kroz državne subvencije, javlja BBC.

Naime, prema postojećem sustavu, plaće svećenika isplaćuju se, kao i one ostalih državnih službenika, iz državnog proračuna. A prema procjenama, država za njihove plaće izdvaja oko 200 milijuna eura godišnje.

Svećenici više neće biti državni službenici

Prema novom sporazumu koji su dogovorili premijer Alexis Tsipras i poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronim II., država će godišnje izdvajati određeni iznos za plaće svećenika, no oni više neće biti državni službenici.

To je dobra vijest za grčke kreditore koji već dugo traže od vlade da smanji broj zaposlenika u javnoj i državnoj upravi. Prema podacima iz 2015. godine, od ukupnog broja zaposlenih, 18 posto je otpadalo na javne i državne službenike. Prema dogovoru dvojice čelnika, država će godišnje izdvajati oko 200 milijuna eura za plaće svećenika, koliko i sada izdvaja, no taj se iznos neće mijenjati neovisno o tome hoće li se broj svećenika smanjivati ili povećavati.

Grčka pravoslavna crkva neće se protiviti promjeni ustava

Zauzvrat, Grčka pravoslavna crkva, koja je stoljećima imala vodeću ulogu u zemlji, a za mnoge građane predstavlja ključni dio nacionalnog identiteta, neće se protiviti promjenama ustava koje će Grčku definirati kao religijski neutralnu državu. Prema postojećem ustavu, Grčka pravoslavna crkva posebno je zaštićena kao glavna religija.

No grčki premijer prošlog je tjedna prilikom obraćanja parlamentu u kojem većinu ima njegova lijeva stranka Syriza, pozvao na jasnije odvajanje države i crkve. Rekao je kako je vrijeme da Grčka jasno odredi svoju religijsku neutralnost i otkrio da planira promjene ustava koje će iznova definirati odnose između crkve i države.

Nakon dogovora s arhiepiskopom, Tsipras je rekao i kako je uvjerio poglavara Grčke pravoslavne crkve da će promjene ustava nastaviti štititi autonomiju Crkve.

Grčka pravoslavna crkva obećala i rješavanje sporova oko imovine

Osim promjene ustava, Grčka pravoslavna crkva, koja je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u državi, obećala je i rješavanje sporova s državom o imovini koji traju od početka pedesetih godina.

BBC-jev komentator Kostas Kallergis smatra da je dogovor dvojice čelnika važan korak prema daljnjoj sekularizaciji Grčke, no drži kako će Grčka pravoslavna crkva i dalje ostati sveprisutna u brojnim državnim institucijama.

Grčke škole započinju nastavu molitvom

Kallergis navodi da grčke škole još uvijek nastavu započinju molitvom te da će se vjeronauk i dalje nastaviti predavati kao obavezan predmet tijekom prvih 12 godina školovanja. Uz to, na grčkim sudovima i dalje se iznad mjesta za suce nalaze religijske ikone, a neki od javnih servisa još uvijek traže izjašnjavanje o religijskom opredjeljenju prilikom ispunjavanja formulara, iako je to teoretski nezakonito.

Čak je i svaka nova grčka vlada, računajući i posljednje dvije koje je sastavila Syriza, pozvala vrh svećenstva da je posveti tijekom inauguracije. 
Osim toga, unatoč promjenama ustava, na početku ovog dokumenta i dalje stoji preambula u kojoj se navodi kako je Grčka ne samo kršćanska već i pravoslavna.

Stoga Kallergis zaključuje da je ovo tek prvi korak na dugom putu odvajanja države i Crkve u Grčkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.