Građani Melbournea prijete ozbiljnim prosvjedom ako se produlji karantena

Foto: Epa

GRAĐANI Melbournea kojima je već dosta mjera ograničenja 4. stupnja koje je uvela australska savezna država Victoria i zbog kojih se grad nalazi u karanteni, planiraju izaći na ulice kako bi prosvjedovali protiv tih odluka vlasti.

Oko 11.000 ljudi najavilo je da će sudjelovati u prosvjedu "Dan slobode", koji je zakazan za subotu, 5. rujna. Prosvjed se neće održati jedino u slučaju najave ukidanja mjera, piše Daily Mail.

Organizatori prosvjeda prvotno skrivali pripreme

Premijer Victorije, Daniel Andrews, kazao je kako bi 13. rujna trebale završiti mjere 4. stupnja, ali je i više puta napomenuo da bi se one mogle i produljiti, zavisno od epidemiološke situacije.

Organizatori prosvjeda prvotno su planirali zatajiti pripreme za njegovo održavanje jer su se, navodno, bojali uhićenja i opstrukcije vlasti.

Iako se radi o mirnom prosvjedu, mnogi građani se boje da bi moglo biti "krvi na ulicama".

"Samo će netko trebati baciti kamen na stup ispred parlamenta i sve može krenuti nizbrdo. Tako se dogodilo s Eureka Stockadeom“, rekao je jedan građanin Melbournea.

Eureka Stockade je pobuna iz 1854. godine, u kojoj su se lokalni rudari pobunili protiv kolonijalne vlasti Ujedinjenog Kraljevstva.

Reakcija policije

Organizatori prosvjeda odlučili su ga danas najaviti svim građanima iz straha da će karantena potrajati u nedogled.

Lokalna policija potvrdila je za Daily Mail Australia kako je upoznata s planovima za prosvjed i dala na znanje kako se neće ustručavati provoditi zakon za izvanredne situacije.

'Budite sigurni da će policija reagirati i poduzeti odgovarajuće mjere. Oni koji planiraju sudjelovati u prosvjedu, neka se pripreme na prisustvo policije koja će osigurati da se prilikom okupljanja poštuju mjere ograničenja 4. stupnja“, navela je policija.

"Ako će biti potrebno propisat ćemo novčane kazne od 1652 dolara ili provesti uhićenja. U slučaju da netko od sudionika krši mjere samoizolacije, izdat ćemo mu kaznu od 4957 dolara“, dodaje policija.

Pad broja zaraženih

U Australiji je danas zabilježen najmanji broj novozaraženih u posljednjih pet tjedana, zbog čega je premijer govorio o "tjednu s više nade".

Dok se u ostatku Australije ublažavaju restrikcije, država Victoria, u kojoj živi oko četvrtina australskog stanovništva, nalazi se u šestotjednoj karanteni zbog drugog vala epidemije. Victoria je potvrdila 179 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Dan ranije bilo je 240 novih slučajeva, a prije dva tjedna preko 700 dnevno.

U cijeloj Australiji potvrđeno je 9 smrtnih slučajeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.