Grad Dubrovnik objavio proceduru ovogodišnje proslave Feste svetog Vlaha

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

DAN Grada Dubrovnika i proslava Feste sv. Vlaha, zaštitnika Grada i Dubrovačke biskupije, ove godine će se, kako je već najavljivano, zbog epidemioloških razloga proslaviti uz određena ograničenja.

Pozivaju se svi građani da proslavu Feste prate iz svojih domova putem interneta i televizije. Za tu je potrebu otvorena posebna web stranica na kojoj će se u cijelosti prenositi crkveni program Feste.

Isto tako, sutrašnja svečana sjednica Gradskog vijeća uz Dan Grada na Kandeloru prenosit će se na web stranici Grada Dubrovnika.

Na procesiji smije biti 250 ljudi

Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija zatražili su upute od Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se unutar trenutne epidemiološke situacije mogla nastaviti tisućljetna tradicija proslave Feste sv. Vlaha, koja je od UNESCO-a zaštićena kao nematerijalna svjetska baština. Prema odredbama i preporukama Nacionalnog stožera, na svim dijelovima proslave Feste sv. Vlaha za sve je obavezno nošenje maski na svim otvorenim prostorima kao i održavanje fizičkog razmaka od dva metra. Služba civilne zaštite i redarstva Grada Dubrovnika vodit će računa o poštivanju propisanih odredbi na svim prostorima unutar povijesne jezgre.

Na središnjem euharistijskom slavlju i procesiji, sukladno odluci Stožera, dopušteno je sudjelovanje 250 osoba. Zbog toga će prostor od Katedrale do Sponze biti ograđen i moći će se ulaziti samo s akreditacijom.

Prema podijeljenim akreditacijama na misi i procesiji sudjelovat će ukupno 90 barjaktara, predstavnika župa i bratovština koji tradicionalno sudjeluju na Festi. Uz njih će biti prisutni i članovi bratovština Festanjula i Presvetog Sakramenta, koji sudjeluju u samoj organizaciji, kao i najuži predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Broj časnih sestara, biskupa, svećenika i redovnika također je ograničen.

"Živio sveti Vlaho"

Grad Dubrovnik poziva sve poslodavce, društva i ustanove s područja Dubrovnika da u srijedu svojim djelatnicima, s obzirom na epidemiološke uvjete, omoguće proslavu Feste u krugu njihovih obitelji.

Festa sv. Vlaha tradicionalno je vezana uz obred grličanja. Stoga Dubrovačka biskupija poziva vjernike da se kroz tjedan grličaju u svojim župama i crkvama.

"Svjesni smo da ovogodišnja Festa ne može biti proslavljena u svom punom sjaju, ali nastojmo, unatoč tome, uz barjaka vihor i zvona svečani zvuk, zajedno, gdje god bili, uzdignuti svoja srca Parcu, utječući se trajno pod njegov zagovor. Živio sv. Vlaho!", zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.