PREOKRET Grad Dubrovnik 20. studenoga raskida ugovor o golfu na Srđu?

Ilustracija: Index (FaH)

"KONCESIONAR nije ispunio obaveze predviđene Ugovorom o koncesiji", dio je odgovora kojeg smo dobili iz Ureda gradonačelnika Grada Dubrovnika o projektu golfa na Srđu u dijelu obnove tvrđave Imperial na Srđu, a sudeći prema ostatku odgovora, ključan je datum 20. studenog ove godine prema kojem bi koncesionar mogao ili platiti milijunske penale zbog nerealiziranog projekta ili bi se ugovor, što je sada vrlo izgledno, mogao raskinuti.

Time bi epizoda, ili bolje reći politička trakavica s golfom na Srđu, a koja traje već 16 godina, napokon mogla biti okončana.  

Ugovor drugi put solemiziran u travnju ove godine

"Grad Dubrovnik i društvo Razvoj Golf  d.o.o. 25. ožujka 2009. godine zaključili su Ugovor o koncesiji. Ugovor je solemniziran (potvrđen) 8. travnja 2017. godine od strane javnog bilježnika Iva Radovića iz Dubrovnika. Koncesionar nije ispunio obaveze predviđene Ugovorom o koncesiji, pa je još 20. studenoga 2015. godine bivši gradonačelnik donio odluku o aktivaciji naplate bankovnih jamstava od tvrtke Razvoj Golf u iznosu nešto manjem od 2 milijuna kuna. Međutim, gradonačelnik je nakon toga odlučio stornirati aktivaciju naplate. Koncesionar je potom produžio rok valjanosti bankovnog jamstva i taj rok ističe 20. studenoga 2017. godine", pojašnjavaju iz Ureda gradonačelnika Mata Frankovića.

Zanimljivo je kako je ugovor potpisan prije 8 godina, no drugo solemiziranje tog ugovora uslijedilo je tek nedavno.

Ili milijunski penali ili raskid ugovora


Naime, upitali smo Grad Dubrovnik postoji li nakon svega pravna osnova i politička volja da Grad Dubrovnik raskine ugovor s tvrtkom Razvoj Golf s obzirom da se koncesionar nije držao uvjeta ugovora s Gradom Dubrovnikom.

"Što se tiče našeg postupanja prilikom isteka roka 20 studenoga - razmotrit ćemo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju - od aktivacije bankovnih jamstava do raskida Ugovora o koncesiji. Svakako, tražit ćemo rješenje koje je najpovoljnije za Grad i sve njegove građane", kažu nam iz Grada Dubrovnika.

Golf na Srđu jedna jedna je od najvećih afera u Gradu Dubrovniku, koja je prvo pratila Dubravku Šuicu iz HDZ-a, a od 2009. i Andra Vlahušića iz HNS-a. Vlahušić je bio gradonačelnik sve do ove godine, dok se projekt golfa na Srđu opisivao kao sporan, netransparentan i sumnjiv. No čini se da su danas golferi izgubili blagonaklonost gradskih vlasti.

Smokvin list za apartmanizaciju Srđa

"Golf je smokvin list za apartmanizaciju Srđa", tvrdi danas za Index Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koji dolazi iz redova HDZ-a. Naime, Potrebica kaže kako su vlast od Vlahušića preuzeli nedavno te su tek sada u mogućnosti doći do ugovora te saznati mnoge detalje razgovora koji su vođeni između investitora i Grada Dubrovnika. Dok su bili u oporbi do tih se dokumenata nije moglo doći.


"Sve to temeljito treba proučiti, do nekih dokumenata došli smo tek nedavno, no ako se pokaže da je bilo nepravilnosti, nema druge nego sve vratiti na početak", kaže Potrebica dodajući da svaki investitor mora poštovati hrvatske zakone i propisane procedure.

"Kada netko pokrene arbitražni spor protiv, onda on, po mom mišljenju, prestaje biti partner i postaje neprijatelj", kaže Potrebica na kraju.  

Neugodno iznenađeni arbitražom

Naime, prije tri tjedna objavljeno je kako su Razvoj Golf d.o.o i Elitech predali Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, zbog projekta golfa na Srđu. Spor se procjenjuje na oko 500 milijuna eura.

I Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković osudili su potez tvrtki Elitech i Razvoj golf.

Župan je ustvrdio da ih je iznenadio potez investitora, a smatra da je riječ o pritisku na vladu, regionalnu i lokalnu samoupravu pa i na sudstvo. Dodao je pritom kako nije dobro da se u poplavi tužbi protiv Hrvatske pojavljuje još jedna. Gradonačelnik Franković ocijenio je kako je taj potez pokazao da investitori očito ne žele biti društveno odgovorni.

Držimo se ugovora

Iz tvrtke "Razvoj golf" godinama uvjeravaju da se i dalje drže odredbi koncesijskog ugovora iz 2009. godine.

" Kao investitor strogo se držimo obveza iz koncesijskog ugovora te radimo na ispunjavanju ugovorenih obveza prema davatelju koncesije i zadovoljavanju zahtjeva koji se stavljaju pred nas", stav je tvrtke Razvoj golf. Predstavnici tvrtke Razvoj golf, odnosno investitora u projekt golfa na Srđu, primjerice Maja Brinar i njezin suprug, izraelski ulagač Aaron Frenkel, već su najavljivali mogućnost tužbe zbog tog projekta,  poručujući da ni nakon deset godina i uloženih 130 milijuna eura ne mogu pokrenuti projekt golfa na Srđu.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.