Gospodarstvo EU blago poraslo u drugom kvartalu

Foto: EPA

GOSPODARSKA aktivnost na razini Europske unije u drugom se kvartalu nastavila povećavati istom dinamikom u odnosu na prethodno tromjesečje, a u eurozoni je blago ubrzala, dok je najveće gospodarstvo, njemačko, stagniralo, pokazale su danas preliminarne prve procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU u drugom je tromjesečju 2022. godine tako porastao 0.6 posto u odnosu na prvo tromjesečje, kada je uvećan također za 0.6 posto, pokazale su preliminarne prve procjene Eurostata.

Gospodarstvo Unije raste po istoj stopi treće tromjesečje zaredom, pokazuju tablice statističkog ureda, budući da je i u četvrtom kvartalu 2021. bilježilo rast od 0.6 posto.

BDP eurozone porastao je 0.7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, kada je bio uvećan 0.5 posto.

Preliminarne procjene Eurostata uključuju podatke o BDP-u za 11 zemalja članica - Belgiju, Češku, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju, Latviju, Litvu, Austriju, Portugal i Švedsku.

Većina zemalja s rastom, u Njemačkoj stagnacija

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast gospodarstva u drugom kvartalu u odnosu na prvo tromjesečje ostvaren je u Švedskoj, od 1.4 posto.

Blizu su i Španjolska i Italija, s rastom BDP-a za 1.1 odnosno jedan posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu i važnom trgovinskom partneru Hrvatske, gospodarstvo je stagniralo u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje, dakle nije ni poraslo niti je palo, pokazuju prve procjene. U prvom tromjesečju 2022. poraslo je 0.8 posto u odnosu na kvartal ranije.

Pad gospodarske aktivnosti u odnosu na prvo tromjesečje bilježile su samo tri zemlje, a najveći je zabilježen u Latviji, od 1.4 posto.

Blagi pad imale su Litva i Portugal, čija su gospodarstva pala za 0.4 odnosno 0.2 posto, navodi se u izvješću.

Sporiji rast na godišnjoj razini

U usporedbi s istim razdobljem godine ranije, sezonski prilagođen BDP EU i eurozone u drugom kvartalu porastao je za četiri posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju u EU je porastao 5.5 posto, a u eurozoni 5.4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sve su zemlje EU čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pozitivne godišnje stope rasta, navodi se u Eurostatu. Najveći rast u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani imao je Portugal, od 6.9 posto.

Slijedi Španjolska, s rastom BDP-a od 6.3 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal. Izrazitije su na godišnjoj razini porasle i gospodarske aktivnosti u Austriji i Italiji, za 4.7 odnosno 4.6 posto. Slijedi Francuska, drugo najveće gospodarstvo, s rastom od 4.2 posto.

Najslabiji rast u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal bilježila je Njemačka, od 1.5 posto, nakon 3.6-postotnog rasta u prvom tromjesečju, pokazuju preliminarne procjene Eurostata.

Među zemljama čijim je podacima raspolagao europski statistički ured, rast je u usporedbi s istim lanjskim razdobljem ubrzao samo u Švedskoj, na 4.2 posto, s 3.2 posto u prvom kvartalu 2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.