Gordon Brown daje ostavku na mjesto premijera



BRITANSKI premijer Gordon Brown odlučio je "primiti metak" za svoju Laburističku stranku i dati ostavku na mjesto premijera do rujna, u nadi da će to pomoći pri formiranju vladajuće koalicije koja bi laburiste ostavila na vlasti još jedan mandat.

Izbori održani u četvrtak nisu iznjedrili jasnog pobjednika. Konzervativna stranka odnijela je najveći broj glasova, ali im nedostaje dvadesetak do pune većine. Laburisti, koji su ostali debelo iza konzervativaca, na drugom mjestu, nadaju se s liberalnim demokratima formirati koalicijsku vladu. Brown je rekao da mu je to prvi cilj, ali da će nakon toga njegova stranka održati izbore za novog vođu te da do rujna više neće biti premijer.

Moram prihvatiti odgovornost

"Kao vođa stranke, moram prihvatiti činjenicu da sam odgovoran za poraz", rekao je Brown o lošim izbornim rezultatima laburista, koji Velikom Britanijom vladaju već 13 godina.

Ne zna se kako stoje odnosi između konzervativaca i liberalnih demokrata, koji su počeli pregovore, ali se čuje da pregovori ne idu dobro jer nema suglasnosti oko ključnih programskih pitanja.

Brown je izašao ispred ureda premijera u Londonu i rekao da je predsjednik Liberalno demokratske stranke Nick Clegg formalno zatražio otvaranje pregovora s laburistima te da bi te dvije stranke mogle formirati koaliciju lijevog centra. Clegg je već ranije rekao da će bilo kakav dogovor s laburistima ovisiti o tome da Brown ode.

"Postoji jasna progresivna većina u Britaniji i smatram da bi moglo biti u interesu cijele zemlje da formiramo progresivnu koalicijsku vladu", rekao je Brown i dodao da se nada kako će novi vođa laburista biti izabran do rujna. Glavni kandidati su sadašnji ministar vanjskih poslova David Miliband i ministar obrazovanja Ed Balls.

Nepravedno proglašen glavnim razlogom poraza

Browna su mnogi nepravedno proglasili glavnim razlogom izbornog poraza laburista. Iako nikad nije uspio mobilizirati glasače, teško mu je spočitavati pretjerano ozbiljne greške s obzirom na činjenicu da mu je njegov prethodnik Tony Blair ostavio zemlju opterećenu ratovima i dugovima, a financijska kriza pokopala je ono malo nade koje je ostalo.

Laburisti su doživjeli pravi potop na izborima. Izgubili su 91 mjesto u parlamentu i ostali na 258 zastupnika. Konzervativci su osvojili 96 mjesta i sad imaju 305 zastupnika, a liberalni demokrati, koje su mnogi smatrali strankom koja će uspjeti ukrasti glasače dvjema glavnim strankama, na kraju su izgubili šest mjesta i ostali na 57 zastupnika.

Time se značajno mijenja odnos snaga u usporedbi s onim što se predviđalo prije izbora. Čak i kad bi laburisti i liberalni demokrati ušli u koaliciju, ne bi imali 326 mjesta potrebnih za parlamentarnu većinu. Konzervativci s druge strane mogu ući u dogovor s manjim strankama, koje drže malo manje od 30 mjesta, a mogu i formirati relativno stabilnu koalicijsku vladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.