Goran Beus Richembergh vam preporučuje pet omiljenih knjiga

Foto: Index

SABORSKI zastupnik i potpredsjednik Kluba zastupnika GLAS-a, Goran Beus Richembergh, ovog vam tjedna preporučuje svojih pet omiljenih knjiga.

Meša Selimović: Derviš i smrt

Ne bih mogao zamisliti svoje sazrijevanje bez ovoga romana. Rado mu se vraćam svakih nekoliko godina i iščitavam ga u novim slojevima, uživajući u Mešinom toku misli i introspekcijama njegova Ahmeda Nurudina koji se suprotstavlja svijetu u kojem živi do krajnjih granica svoje nemoći. Šteta je velika što su nove generacije prikraćene za ovaj klasik.

Ludwig Bauer: Kratka kronika porodice Weber

Lujo je moj omiljeni hrvatski književnik i najradije bih ovdje pobrojao barem još tri-četiri njegova naslova koji svjedoče zašto je Bauer najnagrađivaniji hrvatski romanopisac. Ipak posebno ističem "Kratku kroniku", jer se radi o kultnome romanu Podunavskih Nijemaca, čijem sam jednom od brojnih izdanja i sam pisao pogovor. Ako ga kojim slučajem ne nađete, potražite fenomenalan "Zavičaj, zaborav", roman za koji je Bauer dobio baš sve relevantne hrvatske i regionalne književne nagrade.

Elif Shafak: 40 pravila ljubavi - Roman o Rumiju

Nanovo i čudesno dobro ispričana priča o kolosalnom Mevlani Džalaluddinu Rumiju i mistiku Šemsu iz Tabriza, tvorcima revolucionarne paradigme u islamskoj mističnoj duhovnosti o ljubavi kao jedinom legitimnom putu k Bogu. Obavijena je paralelnom pričom jedne američke kućanice koja se u srednjim godinama odlučila vratiti svojoj izvornoj profesiji lektorice u izdavačkoj kući. Shafak je najpoznatija suvremena turska književnica čiji romani ali i kolumne u novinama bude veliku pozornost širom svijeta. Kod nas je prevedeno i izdano pet njenih romana, među kojima "40 pravila ljubavi" posebno izdvajam.

Guzel Yahina: Zulejha otvara oči

Ne sjećam se kad me zadnji put neki roman tako potresao kao "Zulejha". Možda davnih dana "7000 dana u Sibiru" Karla Štajnera, jer oba govore o strašnim sudbinama sovjetskih interniraca u Sibiru. Yahina je sjajna ruska književnica koja je ispričala ovim romanom vrlo potresnu priču o progonu i masovnim stradanjima Tatara, intelektualaca i seljaka u doba gulaga i Staljinove strahovlade u Sovjetskom Savezu.

Jakuba Katalpa: Nijemci

Upravo dovršavam čitanje ovog izvrsnog romana češke književnice mlađe generacije (pravo ime joj je Tereza Jandová) o našim identitetima. Roman govori o sudbini Sudetskih Nijemaca kroz današnju retrospekciju, oslonjen na priče o sudbini članova obitelji glavne protagonistice, mlađe Čehinje koja živi u Engleskoj, razbijajući mnoge nametnute nam stereotipe. Izniman stil i način pripovijedanja Jakube-Tereze drže me prikovanim za knjigu i više od same teme. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.