Glasnović je dao intervju njemačkim neonacistima, urnebesno je kako to izgleda

Screenshot Youtube

HRVATSKI saborski zastupnik Željko Glasnović nedavno je bio počasni gost na kongresu njemačke neonacističke stranke NPD. 

Podsjetimo, NPD je osnovan 1964. godine u Zapadnoj Njemačkoj. Ta stranka nikada nije uspjela ući u Bundestag, ali je neko vrijeme imala zastupnike u njemačkim pokrajinskim parlamentima. Politolozi se slažu da je njezin program inspiriran ideologijom nacista, a mnogi su simpatizeri NPD-a uhićeni zbog raznih vrsta rasistički ili ksenofobno motiviranog nasilja. NPD se zalaže za autoritarni model države, povezuje koncept ljudskog dostojanstva s pripadnošću naciji, ističe se ekstremnim nacionalizmom utemeljenim na rasističkim i eugeničkim idejama te smatra da samo bijelci mogu biti Nijemci. 

Glasnović u svemu tome nije vidio nikakav problem pa se pojavio na kongresu NPD-a, objašnjavajući da je tijekom rata u BiH bio komandant dobrovoljaca iz Njemačke koji su pripadali ovoj neonacističkoj stranci te tako usput priznavajući da su se za HVO borili i prononsirani neonacisti koji su očito u toj vojnoj organizaciji prepoznali svoju stranu i sebi blisku ideologiju.

Glasnović: Imam slične poglede na svijet kao NPD

Tijekom boravka na kongresu NPD-a u njemačkom gradiću Büdingenu, Glasnović je dao i intervju za kanal NPD Hessen na YouTubeu, a intervjuirao ga je stanoviti Ingo Helge. Za razliku od svog uobičajenog ponašanja prema novinarima - koje smatra “moralnim tifusarima koji šire moralnu sidu” - Glasnović je bio prilično strpljiv s Helgeom, koji se pokazao potpuno neupućenim u bilo što povezano s Hrvatskom. Odmah na početku intervjua vođenog na engleskom jeziku, NPD-ovac kaže da je Glasnović zastupnik u “Croatic parliament” pa ga Glasnović mora ispravljati da se kaže “Croatian parliament”.

Nakon toga Glasnović kaže da NPD i on “imaju slične poglede na to kako bi svijet trebao izgledati”, a potom slijedi još jedan bizaran trenutak kad NPD-ovac Helge, koji očito ništa ne kuži, konstatira da mu je Glasnović rekao da se u Hrvatskoj i Jugoslaviji bori protiv mudžahedina, dok Glasnović pokušava objasniti svoju verziju rata u BiH. 

Glasnović onda kaže da je Hrvatska “i dalje polukomunistička država” te je uspoređuje s DDR-om. NPD-ovac Helge se opet muči s tim da izgovori “Croatian”, pa ponavlja “Croatic”, te konačno postavlja i pitanje o “hrvatskoj predsjednici, to je žena” (kojoj očito ne zna ime), u kontekstu Svjetskog prvenstva u nogometu. Glasnović još malo priča o komunistima kao najvećem problemu Hrvatske, a potom postavlja, kako kaže, fundamentalno pitanje: “Zašto je Afrikanac Afrikanac, a Nijemac Nijemac?” Odgovor ne daje.

Jeste li čuli da se Glasnović bavi reformom pravosuđa?

Upitan čime se on osobno bavi u hrvatskom parlamentu, Glasnović odgovara da se usmjerio na “reformu pravosuđa” i da je “predstavio plan u 15 točaka na tu temu”. Teško da je itko u Hrvatskoj svjestan tog plana jer Glasnović ga u saboru nikad ne spominje dok drži tirade o “jugozomboidima”. Glasnović kaže i da se bavi “kulturnim nivoom”, i to na način da želi “dekomunizirati” Hrvate. Nakon toga slijedi i Glasnovićeva izjava o tome da se Nijemcima nakon Drugog svjetskog rata dogodilo “najveće etničko čišćenje u Europi”.

Voditelj konstatira da Hrvatska sada “sprječava osvajače da upadnu u srednju Europu”, misleći pritom na migrante, te pita Glasnovića što misli o Marakeškom sporazumu. On odgovara u struji nesvijesti koju baš i nije moguće citirati, no u njoj se spominju “njemački socijalni sustav”, NPD-ov rasistički projekt “zaštitnih zona”, “afrički diktatori” i porast broja stanovnika Afrike, samo Marakeški sporazum ne.

Nesuvisla priča o njemačkom vinu u Kanadi

Glasnović onda kaže da njemačko vino koje se izveze u Kanadu i tamo popije “nije isto vino” jer “mi smo ono što jesmo i tome ne možemo pobjeći”, a nakon tih nebuloza, nastavlja tiradu “protiv rodne konfuzije i protiv pobačaja”. Sve to nekako pokušava povezati izjavom da “Europa ima kršćanske korijene”.

Spominje svojeg djeda koji je govorio o “sotonističkim boljševicima”, a onda kaže da “ne možemo imati roditelja 1 i 2, to nije prirodno”, pa nastavlja da je “Europa izgrađena na lojalnosti”, pa objašnjava porijeklo riječi “integritet”. Sve u svemu, Glasnovićeve uobičajene nebuloze i na engleskom jeziku zvuče jednako suludo kao i na hrvatskom.

Intervju s Glasnovićem je na YouTubeu kanalu NPD Hessen objavljen prije četiri dana i ima oko 3700 klikova. Ispod je ostavljeno i 13 komentara, među kojima se izdvajaju slavljenje “njemačko-hrvatskog bratstva po oružju” i tvrdnje da je Glasnović “najbolji general u povijesti hrvatske vojske”.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.