KORONAVIRUS

Glasnogovornik slovenske vlade: Stanje u Hrvatskoj se pogoršava i postaje dramatično

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz/FaH

GLASNOGOVORNIK slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin rekao je danas da će vlada zbog rasta zaraza u susjednim državama revidirati popis epidemiološki sigurnih zemalja te je posebno upozorio na dramatičan rast novih dnevnih zaraza u Hrvatskoj.

Kacin je kazao da se pogoršava epidemiološka situacija u Italiji, Austriji i Mađarskoj koje Slovenija za sada ima na tzv. "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih destinacija bez ograničenju u režimu ulazaka.

"Slovenija je, unatoč rastu broja zaraza, u relativno dobroj situaciji", rekao je.

"Prilike u našem susjedstvu brzo se pogoršavaju", kazao je Kacin i najavio da će idući tjedan vlada revidirati popis epidemiološki sigurnih država.

"Slovenija je relativno siguran mali 'mjehur' i moramo paziti da nas ne proguta neki veći s lošijom situacijom", rekao je.

"Stanje u Hrvatskoj se pogoršava"

Isključio je mogućnost da se Hrvatska kao cjelina ili neka županija ponovo uvrsti na zelenu listu.

Rekao je to odgovarajući na pitanje o stanju u Hrvatskoj i mogućnosti ublažavanja sadašnjeg režima prijelaza granice, s obzirom na sugestije o potrebi "regionalnog" i diferenciranog pristupa stanju u pojedinim županijama.

"Stanje u Hrvatskoj s obzirom na epidemiološku situaciju brzo se pogoršava i postaje dramatično", rekao je.

"Hrvatska će uskoro dostići incidenciju koronavirusa (broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana) koja će iznositi 100 zaraženih, što je razina za crvenu listu, Splitsko-dalmatinska županija bi ih mogla imati i 200, a broj zaraženih raste i u Istarskoj županiji", rekao je Kacin novinarima.

Ublaženje mjera na granicama?

Upitan o mogućem ublažavanju mjera prijelaza granice za one hrvatske državljane koji žele posjetiti grobove svojih bližnjih u Sloveniji, što se osobito odnosi na pogranično područje, Kacin je kazao da vlada razmatra mogućnost da se u tom smislu donese neko "elastično" rješenje.

"No to se u prvom redu odnosi na vrijeme za Dan mrtvih, kad se posjećuju grobovi predaka", rekao je.

Kao glavni problem koji se trenutno pojavljuje u Sloveniji s covidom-19, u situaciji kad su u zadnja 24 sata zabilježene 53 nove zaraze, Kacin je istaknuo problematiku premalih kapaciteta za testiranje za slučaj da se situacija pogorša, kao i "neodgovorno" ponašanje onih zaraženih koji ne žele otkriti svoje kontakte prije inficiranja, čime potiču širenje virusa.

Po njegovim je riječima taj problem osobito izražen u Ljubljani.

Sastanak s Kurzom u Ljubljani

Kacin je najavio da će o epidemiološkom stanju u Sloveniji, Austriji i širem susjedstvu razgovarati slovenski i austrijski premijeri Janez Janša i Sebastian Kurz koji se sastaju u Ljubljani u ponedjeljak.

Zbog jačanja epidemiološke sigurnosti slovenska je vlada u četvrtak donijela odluku po kojoj će nošenje maski postati obvezom za sve koji borave u javnim prostorima, dok se mjera preporučenog nošenja maski za učenike, ali samo u zajedničkim prostorijama i hodnicima, prilikom transporta u školu i natrag kući, produžuje i za idući tjedan, ako se stanje ne pogorša.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.