Glas Koncila: Mamografija je dijagnostičko nasilje

U SVOJOJ stalnoj rubrici (Pri)govor znanosti najnoviji broj Glasa koncila je objavio "najnovija i promijenjena stajališta američkog Ministarstva zdravlja" o mamografiji. Prema prenesenim preporukama, ženama u dobi od 40 do 49 godina preporuča se prestanak s pregledima dojka mamografijom, a za žene u postmenopauzi "dovoljan je samo jedan pregled u dvije godine". Također, ženama koje su navršile 74 godine, mamografija uopće nije potrebna, navodi se i dodaje da se taj pregled preporuča jednom godišnje samo ženama koje su genetski sklone razvoju raka dojke.

Glas koncila navodi da su nove smjernice američke radne skupine relevantne i obvezujuće te da se "očekuje da redovita mamografska snimanja žena, mobilni mamografi i javni pozivi na skrining više neće biti popularne metode za rano otkrivanje raka dojke".

"Mamografija može inducirati rak dojke"

"Mamografija je rendgensko snimanje dojke, pri čemu se koriste visokoenergetske x-zrake (u dozama i do tisuću puta većim od onih koja se koriste pri snimanju pluća!) koje mogu inducirati razvoj raka dojke ili komplikacije u srčanožilnom sustavu žena", stoji u tekstu i dodaje se da je upitna i točnost mamografskih nalaza. "Poznato je da takva snimanja često rezultiraju lažno negativnim ili lažno pozitivnim rezultatima."

Osim što je kontroverzna pa osobnu odluku svake žene o pristanku na skrining čini nesigurnom, mamografija predstavlja "dijagnostičko nasilje" koje svakodnevni život pretvara u patološku potragu za bolešću. "U sjeni mamografije život postaje derivat rizika, opterećen suvišnom brigom i strahom, lišen ljepote i radosti", zaključuje vodeći katolički tjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.